Добре дошли в книжарница Хермес

0700 17 666
0

Георги Господинов

Георги Господинов

Георги Господинов е роден на 7 януари 1968 година, в Ямбол. Един от най-успешните млади български автори както в родината си, така и в чужбина. Творческата му биография започва с две поетически книги, веднага забелязани и оценени и от читателите, и от критиката: Лапидариум (1992, Национална литературна награда за дебют), Черешата на един народ (1996, Награда на Сдружение на български писатели за книга на годината; второ издание 1998). Следва Писма до Гаустин (2003). Неговият дебютен роман Естествен роман (1999, второ издание 2000) получава първа награда от Националния конкурс "Развитие" за съвременен български роман. Критиката го определя като "първият по рождение и по слава роман на поколението на 90-те" (сп. "Егоист").

Георги Господинов е участвал в международни литературни четения заедно с американския поет Джон Ашбъри и португалския нобелист Жозе Сарамаго в Коимбра, Португалия, както и с шотландския писател Ървин Уелш в София.

Негови стихотворения и разкази са публикувани в литературната периодика във Франция, САЩ, Германия, Дания, Унгария, Финландия, Гърция и в представителни антологии на българската литература издавани във Франция, Австрия, Германия и Македония.

През 2007 г. излиза стихосбирката му Балади и разпади и сборникът с разкази О, Хенри: 3 коледни истории с илюстрации, през 2011 г. - романът Физика на тъгата и сборникът с пиеси Апокалипсисът идва в 6 вечерта и D.J..

А първата му книга с литературна критика е Поезия и медия (2005), която можете да закупите от книжарница "Български книжици".

Редактор в "Литературен вестник".

Доктор по филология, литературовед в Института за литература при БАН. Преподавател в Нов български университет. Колумнист във вестник "Дневник".

Носител на наградата Аполон Токсофорос за 2005 г., връчвана на Празниците на изкуствата Аполония в Созопол за изключителен принос в развитието на българската култура и представянето й зад граница.

 

Задай във възходяща посока
 • Физика на тъгата - твърди корици

  Физика на тъгата - твърди корици

  от Георги Господинов

  Нормална цена: 17,00 лв.

  отстъпка -15%

  Промоционална цена: 14,45 лв.

  Неналичен

  Аз сме. Едно момче говори – от подземния лабиринт на Минотавъра, от мазе в края на Войната, от приземна квартира през 1970-80-те, от старо бомбоубежище утре.

 • Физика на тъгата

  Физика на тъгата

  от Георги Господинов

  Нормална цена: 16,00 лв.

  отстъпка -15%

  Промоционална цена: 13,60 лв.

  "Изненадващо въздействащ, пълен с хумор и меланхолия..."
  Times

 • Там, където не сме

  Там, където не сме

  от Георги Господинов

  Нормална цена: 13,00 лв.

  отстъпка -15%

  Промоционална цена: 11,05 лв.

  „Там, където не сме“ – новата поетическа книга от Георги Господинов събира стихове, писани през последните десет години и неиздавани досега.

 • Невидимите кризи

  Невидимите кризи

  от Георги Господинов

  Нормална цена: 12,00 лв.

  отстъпка -15%

  Промоционална цена: 10,20 лв.

  За изчерпването на залежите от смисъл. За литературата като алтернативен енергиен източник...

 

Задай във възходяща посока