Добре дошли в книжарница Хермес

0700 17 666
0

Калуня-каля

Намаляване
Увеличаване

Още изгледи

  14,95 лв.
  ISBN: 9789542613886
  Наличност: Не е наличен
  Година: 2014г.
  Страници: 352 стр.
  Размер: 13х21
  Тегло: 0.3000 кг.
  Корица: мека
  Цветност: черно/бяла
  Език: български
   
  Сподели
   

  Анотация

  Единственият роман на Георги Божинов, забравеният шедьовър за Априлското въстание „Калуня-каля“, излиза през далечната 1988 г.

  Новото издание на „Калуня-каля“ ще върне Георги Божинов в българската литература и ще пренареди челото й. Защото Георги Божинов е един от най-големите български писатели.

  Мога да сравня „Калуня-каля“ по писателско майсторство с „Татарската пустиня“ на Дино Будзати или с „В очакване на варварите“ на Нобеловия лауреат Дж. М. Кутси. А по надникване в народния етос и разломите му – единствено с „Железният светилник“ на Димитър Талев.

  Деян Енев

  ***

  Георги Петров Божинов е роден на 27 януари 1924 г. в с. Крива бара, Ломско. Завършва философия в СУ „Св. Климент Охридски” с втора специалност „Руска филология“. След дипломирането си работи като кореспондент на БТА, във вестниците „Литературен фронт“, „Отечествен фронт“ и „Труд“. След публикацията на пътеписа му „Гора зелена, вода студена“ в сп. „Септември“ през 1975 г., където документира свидетелствата на петима българи, лежали в сталинските лагери, той е уволнен отвсякъде и до края на живота си остава без работа. Автор е на книгите „Вдън гората Дикчам“, „Юлень“, „Караджата“, „Кукувица кука“, „Черешови води“, „Сивият скиталец“ и „Калуня-каля“. Умира на 25 май 2004 г.

  Мнения на клиент

  Коментар от Калин
  Ще има ли преиздаване (Публикуван на 08.11.16)

  Коментар от Никола
  Страхотна е! (Публикуван на 17.01.16)

  Коментар от Георгиева
  Чета я в момента.Трудна за четене-много турцизми,много диалекти.Ако не се преработи ще се стени кръгът от читатели. (Публикуван на 05.08.15)

  Лечева Коментар от Анета
  Разстърващ поглед от другата страна на Априлското възстание! Чудя се как е излязла през 1988 г.? Истинска, страхотна , българска книга! (Публикуван на 29.07.15)

  Коментар от Пламен
  Страхотна книга! Четеш и не можеш да повярваш на очите си. Тази книга е била издадена преди 25 години и никой не й обърнал сериозно внимание. А може би е издадена и след това претопена. И читателите няма как да стигнат до нея. (Публикуван на 01.02.15)

  :) Коментар от Костадинова
  Книгата наистина е шедьовър :) Страхотно е, че беше преоткрита - такива книги не бива да бъдат забравяни никога :) (Публикуван на 29.01.15)

  Оставете своето собствено мнение

  Вие разглеждате: Калуня-каля

  Как ще гласувате за този продукт?*
   1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди
  Рейтинг  Въведете текст

       Не мога да отрека, че „Калуня-каля“ ми бе трудна за четене не защото е пълна с високопарни думи, а защото ни разкрива богатството и пъстротата на българския език такъв, какъвто ние, младото поколение, не познаваме или поне ни е трудно да усвоим. Въпреки тежките диалектни форми и заемки от турския език, желанието ми да се докосна до живота и премеждията на Калуньо надделя.
       Времето на действието се развива в предосвободителния период от нашата история, години, напоени с кръв, белязали живота и съдбата на българския народ. Години на политически и религиозни борби, на фона на които животът на Калуньо е така обикновен, простиращ се от коситбата на трева до сеенето на кукуруз.  
       Образът на Калуньо е противоречив, лъкатушещ между религиозната принадлежност и усещането за справедливост. Героят е изключително силен, но бяга от властта, не желае да поеме по общоприетия път на правоверните, да наложи „чистката“ и да смаже каурските блянове за свобода. Веднъж сблъскал се с ужаса след потушеното въстание, в Калуньо настъпва духовна промяна, стремежът му да е пасивен в набезите е стопен и пред него се разкрива пътят на отмъщението.
       „Калуня-каля“, или кулата на Калуньо, олицетворява не само физическите сараи, които той започва да строи, но символизира и духовното надграждане на идеала за справедливост в самия него. Творбата ни представя трагедията на един народ и стремежа на обикновения човек да „оправи света“, ръководен от човешките си желания, грехове и страсти.
  Стилияна Механджиева