Добре дошли в книжарница Хермес

0700 17 666
0

По стъпките на Хемингуей

Намаляване
Увеличаване

Още изгледи

  Нормална цена: 17,00 лв.

  отстъпка -15%

  Промоционална цена: 14,45 лв.

  ISBN: 9789549535754
  Наличност: В наличност
  Година: 2014г.
  Страници: 200 стр.
  Размер: 13х20
  Тегло: 0.2500 кг.
  Корица: мека
  Цветност: черно/бяла
  Език: български
   
  Сподели
   

  Анотация

  Сто години след рождението на легендата на модерната американска литература, Палин поема по стъпките на любимия си още от гимназията автор, впуска се в неговия свят, докосва се до всяко кътче, където присъствието на Хемингуей е все още осезаемо. Палин не просто преминава през местата, които се обвързани и до ден-днешен с автора, той изживява наново всяко едно чувство и важно събитие в живота му в търсенето на човека зад легендарното име – пияница и женкар, който обича котките и стрелбата, но пише по несравним начин и оставя траен отпечатък върху културата на XX век. Пътуването често е съпътствано от живописни цитати от произведенията на Хемингуей, а Палин ни запознава с фактите, вдъхновили автора за написването им.

  Първа спирка в пътешествието на Палин е къщата, където се ражда великият писател – мястото, където „американската литература се променя завинаги”. Споменът за Хемингуей обаче остава най-жив в Северен Мичиган, съумял да съхрани облика си от преди осемдесет-деветдесет години, когато е неизменна дестинация за лятната ваканция на легендарния писател през юношеските му години. Оттам маршрутът поема курс към Европа, в страни като Италия, Франция и Испания, в които все още се открива частица от голямото име на американската литература, и където благодарение на Палин отново преживяваме миналото: трагедията на войната, романтиката на Париж, оживлението и колорита на многоцветните фестивали и покачващите адреналина надбягвания с бикове в Памплона, Мадрид и Валенсия.

  Приключенският дух на Палин ни отвежда и по места като отдалеченото градче Кий Уест във Флорида, Кения и Уганда, Куба, Монтана и Айдахо. В Кий Уест – мястото, където пламъкът на Хемингуей гори най-силно, споменът за литературната легенда е не просто жив, а и пресъздаден по повод стогодишнината му чрез чудноватите съревнования на негови двойници. По време на сафари из Национален парк „Амбосели” Палин се потапя в дивата африканска природа, където туристи се любуват на животните през обективите на новите си „Лайка” или „Пентакс”, а не както някога, през мерника на Манлихер или Браунинг. Периодът от живота си, който писателят прекарва в Куба, е един от най-дългите, а домът му в Хавана, приютил го за двайсетина години, днес все още пази същия си облик благодарение на грижите на кубинското правителство. Последните години от живота си Хемингуей прекарва в американския Запад. Краят на живота на великия писател е началото на една легенда, на един култ и постоянни търсения. Такова търсене е и настоящият пътепис: едно специфично изследване на време и пространство, на необикновения дух и безспирните, трескави скиталчества на една от най-великите и колоритни литературни личности на XX век.

  ***

  Майкъл Палин е британски комедиант, актьор, писател и телевизионен водещ, известен със своите пътеписи, съпътстващи приключенски телевизионни предавания на Би Би Си, и участието си в комедийната група „Монти Пайтън”. Утвърждава репутацията си на малкия екран с телевизионното шоу „Летящият цирк на Монти Пайтън”. Роден е в Шефилд, Великобритания, и следва история в Оксфорд. Като актьор се изявява в няколко съвместни филма с останалите членове на „Монти Пайтън”, както и в заглавия като „Мисионерът”, „Частното събиране”, „Риба, наречена Уанда”, „Американски приятели” и „Свирепи създания”. Телевизионните му изяви включват и два филма за поредицата на Би Би Си „Великите железопътни пътувания”, пиесите „На изток от Ипсуич” и „Номер 27”, както и GBH на Алън Блийсдейл. В годините след разцвета на комедийната група Майкъл Палин се отличава като проницателен и изключително забавен пътешественик с приключенски дух. Пише седем бестселъра за пътешествия, които отразяват пътуванията му за телевизионните поредици „Около света за 80 дни”, „От полюс до полюс”, „Пълна обиколка”, „По стъпките на Хемингуей”, „Сахара”, „Хималаите” и „Нова Европа”. Автор е и на множество разкази за деца, на пиесата „Уикендът” и на романа „Столът на Хемингуей”.

  Оставете своето собствено мнение

  Вие разглеждате: По стъпките на Хемингуей

  Как ще гласувате за този продукт?*
   1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди
  Рейтинг  Въведете текст