Добре дошли в книжарница Хермес

0700 17 666
0

Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна

Намаляване
Увеличаване

Още изгледи

  Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна

  от Юнас Юнасон
  издател: Колибри

  Нормална цена: 18,00 лв.

  отстъпка -15%

  Промоционална цена: 15,30 лв.

  ISBN: 9786191502233
  Наличност: В наличност
  Година: 2013г.
  Страници: 384 стр.
  Размер: 13х20
  Тегло: 0.3200 кг.
  Корица: мека
  Цветност: черно/бяла
  Език: български
   
  Сподели
   

  Анотация

  След дълъг и изпълнен със събития живот Алан Карлсон се озовава в старчески дом, който смята за своя последна спирка на земята. Единственият проблем е, че доброто здраве не го напуска, а смъртта не бърза. На стотния си рожден ден рожденикът решава да избяга през прозореца на стаята си, за да се спаси от тържественото честване. По домашни пантофи и без план за действие Алан предприема неочаквано и за самия себе си бягство, изпълнено с безброй невероятни приключения. Спонтанно извършена кражба на куфар, собственост на престъпна организация, го среща с колоритни приятели, които с готовност се присъединяват към него.

  Алан Карлсон ще се върне в миналото и ще се срещне лично с най-знаменитите политически фигури по земното кълбо – от Франко до Сталин и от Труман до Дьо Гол – и навсякъде ще свърши по нещо „полезно“, оказвайки влияние върху най-важните световни събития.

  Достоен за филм на Уди Алън, за перото на Кърт Вонегът или Арто Паасилина, романът ще ви накара да се превивате от смях. От друга страна обаче всичко в книгата изглежда толкова сериозно, че на моменти се питаме...

  ...а дали пък нещата и в действителност не са се случили именно така???

  ***

  След двайсетгодишна кариера като журналист, медиен консултант и телевизионен продуцент шведският писател Юнас Юнасон (р. 1961) решава да започне нов живот. Продава цялото си имущество в Швеция и се премества в малко градче край езерото Лугано в Швейцария, където се отдава на писане и след три години издава първия си роман... и първия си шедьовър: „Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна“. Преведен на 35 езика и достигнал тираж от 4,5 милиона екземпляра, филмиран (с участието на Роберт Густафсон), романът се сдобива със следните награди: шведската Swedish Booksellers Award (2010); германската M-Pionier Preis (2011), датската Audiobook Award (2011) и канадската Escapades (2012).

  Оставете своето собствено мнение

  Вие разглеждате: Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна

  Как ще гласувате за този продукт?*
   1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди
  Рейтинг  Въведете текст

  Трябва да си отваряш очите,
  когато си имаш работа със свещеници, сине.
  И с хора, които не пият алкохол.
  Най-лоши са свещениците въздържатели.


   


  Днес е 100-годишният юбилей на Алън Карлсон, на когото не му се иска да празнува в старческия дом. Покатерва се до прозореца и избягва през него. Това е началото на неговото пътуване в „четвъртата възраст“. Приключение, в което се замесва с различни герои – откровени престъпници или просто заподозрени, както и в няколко каши, като например поредица от смъртни случаи. Всичко, към което Алън се стреми, е да намери покрив, компания и... достатъчно водка. Това, което му предлага историята обаче, е много повече от това, на което се е надявал. Разказът е разнообразен с паралели от живота на старчето от младостта му до наши дни. Живот, изпъстрен със случайни, но знаменателни срещи и събития. Опитът му в областта на експлозивите му дава възможност да обиколи света и да се срещне инцидентно с президента Труман, Мао Дзъдун и Сталин. Алън има очарователен, почти невинен подход към живота и притежава добряшки характер. Въпреки че няма никакъв интерес в политиката, той някак си не може да спре да се замесва във важни държавни дела под диктата на съдбата и без оглед на собствената си безопасност. Романът е изключително забавна черна комедия. Най-ценното е, че преводачът е успял да пренесе особеностите на шведския хумор по начин, който гъделичка емоциите и на българския читател. Препоръчвам ви да не четете книгата на обществени места – конвулсиите ви, предизвикани от смехa, ще привлекат учудените погледи на хората около вас.


   


  Даниел Костов