Добре дошли в книжарница Хермес

0700 17 666
0

Тибетското изкуство на живота

Намаляване
Увеличаване

Още изгледи

  Виж откъс от книгата
  5,98 лв.
  ISBN: 9789542603979
  Наличност: Не е наличен
  Година: 2006г.
  Страници: 302 стр.
  Размер: 20x14
  Тегло: 0.3600 кг.
  Корица: мека
  Цветност: черно/бяла
  Език: български
   
  Сподели
   

  Анотация

  „По-добре да живееш един ден като тигър, отколкото 1000 години като овца“. Кристофър Хансард Кристофър Хансард проповядва старата колкото света мъдрост, че здравето и щастието вървят ръка за ръка. Като водещия европейски лекар по тибетска медицина – само един от осемте одобрени от Далай Лама такива специалисти – той се опитва да ни накара да проумеем, че чрез осъзнаването, че нашите емоции влияят върху тялото ни, можем да осъществим промяна, която да оказва дългосрочно плодотворно влияние върху нашето съществуване. Тибетската система Бьон е една от най-древните лечителски системи в света и има за цел да обедини ума, тялото и душата в едно, така че да възстанови изначалния динамичен баланс у човека и да създаде предпоставки за физическо и духовно здраве. В „Тибетското изкуство на живота“ Кристофър Хансард – водещият западен познавач на Бьон – разказва за собственото си вътрешно пътешествие и споделя наученото от тибетския си учител – от съвети за правилно хранене, масаж и техники за подмладяване до умения за укрепване на ума, медицина за душата, медитация и съчетаване на билките за лечение на често срещани оплаквания. „Тибетското изкуство на живота“ е първата книга, която ни помага да приложим натрупаната древна мъдрост към собствения си живот и да осъзнаем, че Болестта е колкото продукт на нашето тяло, толкова и на съзнанието ни и че ние сами творим собствената си съдба.

  Оставете своето собствено мнение

  Вие разглеждате: Тибетското изкуство на живота

  Как ще гласувате за този продукт?*
   1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди
  Рейтинг  Въведете текст

       Концепцията за трите флуида е центърът на работната система в тибетската медицина. Лекарите причисляват хората към три хуморални типа: вятър (рлунг); жлъчка (мкхрис па) и флегма (бад кан). Според тях тези сили с различни характеристики действат в тялото, ума и вселената.
  – Вятърът е искрящо чист поток от енергия, който може да бъде едновременно бърз, бавен и напълно неподвижен.
  – Жлъчката е тъмна червеникавокафява енергия, като клокочеща лава, гъста, но стремителна и бързоподвижна.
  – Флегмата е тъмна, мудна, синьозеленикава сила, която е вглъбена и се придвижва много бавно.
        Според тибетската медицина трите сили са в основата на всички наши преживявания – от момента на зачатието до физическата ни смърт. Те управляват всеки аспект от функционирането на тялото и ума, изграждат структури и общуват помежду си. Те са заложени в цялата ни емоционална, интелектуална, духовна и физическа динамика. Те са центърът на ума ни и формират облика на нашата личност. В тях се крие неограниченият източник на това, което бихме могли да бъдем. Те могат да разкрият най-съкровените действия на съзнанието ни – и като отделни личности, и като представители на човешкия вид. Никога не можем да се разграничим от тях: докато се раждаме, умираме и сме част от естествения кръговрат, трите флуида са част от нас.
        Те си взаимодействат по следния начин:
  – Вятърът е мотивиращата сила и жизнената енергия на другите, но не може да съществува хармонично без тях.
  – Вятърът увеличава интензивността на действието на флуида жлъчка.
  – Вятърът дава на флегмата подвижност и приспособимост и подпомага поддържащите Ј функции в организма.
  – Жлъчката стимулира дейността на вятъра.
  – Жлъчката дава топлина и сила на флегмата.
  – Флегмата успокоява жлъчката.
       Всяко човешко усилие е породено, поддържано или възпирано от динамичния поток на флуидите. Като три големи потока, преминаващи през цялото човечество, тези сили са източник на културната и психологическата идентичност. В състояние на равновесие те ни водят към по-висши нива на мисълта и действието. При нарушение на равновесието ни повличат към кошмарите на неприятни и катастрофални събития. Научавайки се да контролираме и хармонизираме хуморалната си натура, допринасяме за хармонията в света.
       В отделния човек доминира един хуморален тип или комбинация от два – първият по-силно, а вторият по-слабо изразен. Но и трите съществуват във всеки от нас и целта е да постигнем равновесие, за да могат да работят заедно за добро здраве и предотвратяване на заболявания. Въпреки че хората са далеч по-сложни от тази категоризация, тя помага на тибетската медицина да обяснява как болестите се проявяват в индивидите и как те биха могли да постигнат добро здравословно състояние.
        Заболяванията възникват, когато доминиращият флуид (и/или вторият по сила, ако имаме такъв) е с нарушено равновесие. Това се случва главно при проблеми с начина на живот, включително стрес, нерационално хранене и замърсяване, което ни прави податливи на различни видове болести, от настинка до рак.
        Здравето зависи от равновесието на флуидите. Разбирайки как те се приспособяват и реагират на условията на средата, в която действат – т.е. вашето тяло, ще добиете по-ясна представа как се създават модели, увреждащи здравето и водещи до заболявания, и обратното. Този процес може да протича на много вътрешни нива, свързани с множество ежедневни функции.