Добре дошли в книжарница Хермес

0700 17 666
0

Анчо Калоянов и Недялко Славов с Национална награда „Христо Г. Данов“!

Публикувано на 19.06.2017 от adm 0 коментара

 

TKP_6787

На 16 юни в град Пловдив беше връчена Националната награда "Христо Г. Данов" 2017 г.

Двама автори на „Хермес“ бяха удостоени с нея. Големият белетрист, фолклорист и преподавател – проф. Анчо Калоянов, е тазгодишният лауреат за цялостен принос в националната книжовна култура. Тази награда се определя лично от министъра на културата и беше връчена на професора от зам.- министър Амелия Гешева.

Проф. Анчо Калоянов пише художествена проза на високо национално равнище. Той е автор на романите „Димитър Злочести и Войводата Патрев“, „Див огън“ и „Девети“ - дълбоко български книги по характера и целта си, които описват ключови събития от историята на страната ни. Проф. Анчо Калоянов е дългогодишен преподавател във Великотърновския университет, а през 2015 г. е избран от студентите за Преподавател на годината. През 2016-а излезе и „Анчо Калоянов. Литературна анкета“ от проф. Иван Станков.

TKP_6870Проф. Анчо Калоянов

В престижната категория „Българска художествена литература“ спечели писателят Недялко Славов. Той беше отличен за романа „Камбаната“ и се пребори с достойната конкуренция на Милен Русков, номиниран за двата тома на „Чамкория“ и с Момчил Николов, номиниран за „Последната територия.“ Това признание за „Камбаната“ за пореден път доказа, че тя е истински литературен феномен. Припомняме, че книгата спечели награда „Хеликон“ 2016, която се присъжда от авторитетно жури и „Цветето на Хеликон“ за най-продаваната българска книга сред номинираните. Недялко Славов е и единственият автор, печелил наградата в две поредни години - за романа „432 херца“ през 2015 г. и за „Камбаната“ през 2016 г.

Еднакво добре приета от критика и читатели, „Камбаната“ е книга, която трябва да бъде прочетена!

TKP_6823Румен Леонидов връчи наградата на Недялко Славов

Честито на Анчо Калоянов и Недялко Славов! Вие получихте заслужено признание!

Честито и на всички останали, които спечелиха. Сред тях са и нашите приятели от сайта „Аз чета“. Те бяха отличени в категория „Електронно издаване и нови технологии“.


Тази публикация се намира в Любопитно, Новини начална и беше тагната с недялко славов, "432 херца, камбаната, анчо калоянов, димитър злочести и войводата патрев, анчо калоянов литературна анкета

Коментари