Добре дошли в книжарница Хермес

0700 17 666
0

Героите в „Неотминало“ оживяха с гласовете на Ана Пападопулу и Деян Ангелов

Публикувано на 27.02.2017 от adm 0 коментара

На 24 февруари в Литературен клуб „Перото“, НДК, се събраха много популярни български актьори, сценаристи, писатели и приятели на Александър Чобанов. Поводът беше премиерата на новия му роман „Неотминало“.

sf-neotminalo-17_01

Сред гостите на премиерата беше и звездата от „Забранена любов“ Илиана Коджабашева.

Актьорът Деян Ангелов откри вечерта с емоционален откъс от романа.

По-подробно за книгата говори редакторът й – Катя Атанасова.

sf-neotminalo-17_02

Катя Атанасова: „Новият роман на Александър Чобанов не поставя леки въпроси, а се чете ужасно леко. Достойнство, което, надявам се, всички ще оценят“.

Според нея „Неотминало“ е роман за едно време, което повечето от нас помнят, тъй като са живели в него. Време, в което човекът беше изправен пред множество избори. Чрез героите и сюжета Александър Чобанов прави успешен опит да осмисли този период, който е белязал нашия живот и днес.

„Неотминало“ е и книга за родното, за това, което сме свикнали да наричаме идентичност. Въпросът кое всъщност е родно и къде е родът, присъства много силно в романа. В него се пита защо един човек би напуснал страната си и би отишъл другаде и дали там той ще намери себе си.

След Катя Атанасова думата беше дадена на Валентин Георгиев – програмен директор на Издателска къща „Хермес“. Той сподели, че въпреки сериозните теми, които разисква, „Неотминало“ си остава и роман за любовта. Той разказа любопитни подробности около работата на издателството с Александър Чобанов, плод на която са вече три книги: „Хлапета“, „Квантова градина“ и „Неотминало“. Георгиев благодари и на НДК, с чиято помощ беше издадена книгата.

Програмният директор на „Хермес“ поздрави художничката Капка Кънева за прекрасното оформление, както и Ана Пападопулу за това, че създава на Сашо Чобанов благоприятни условия да пише.

Специално внимание той обърна и на писаното слово, което се превръща в своеобразен герой в романа. Това са бележките и писмата между Габриел и Сара, дневникът на Филип, вградената в текста пиеса.

Книгата е много интересна, надявам се да стигне до повече читатели, каза в заключение Валентин Георгиев.

След него дойде ред и на автора. Той благодари на екипа на „Хермес“ за подкрепата и каза, че ключова роля за успеха на един писател играе издателството, което застава зад книгите му. Специално внимание той обърна и редактора си – Катя Атанасова, както и на Капка Кънева, която направи корицата на книгата. Тя е оформила корицата и на сборника с разкази „Колекция 18“, който взе голямата награда „Южна пролет“ за дебют.

sf-neotminalo-17_03

Капка Кънева и Александър Чобанов

Чобанов сподели и защо е толкова важна за него книгата: Исках да напиша нещо, с което да си обясня защо нашето поколение остана в България, при положение че толкова други избягаха. В края на представянето героите на книгата оживяха с гласовете на големите български актьори Ана Пападопулу и Деян Ангелов.

sf-neotminalo-17_04

Ана Пападопулу и Деян Ангелов

Вечерта завърши с автографи и приятни разговори.

sf-neotminalo-17_05


Тази публикация се намира в Новини начална, Събития в отминалите дни и беше тагната с книга, роман, Александър Чобанов, неотминало, Ана Пападопулу

Коментари