Добре дошли в книжарница Хермес

0700 17 666
0

Демиан Букай, синът на Хорхе Букай – най-четеният автор през последните години в България, дебютира със своя книга

Публикувано на 09.05.2014 от adm 0 коментара

ПО СЛУЧАЙ ПРЕМИЕРИТЕ НА НОВИТЕ СИ КНИГИ, БУКАЙ – БАЩА И СИН, ЩЕ ПРИСТИГНАТ ЗАЕДНО В БЪЛГАРИЯ НА 9 ЮНИ.

 

 

 

Освен с читателите си в СОФИЯ, тази година двамата Букай ще се срещнат и с почитателите си във ВЕЛИКО ТЪРНОВО и ПЛОВДИВ.

Това ще бъде първото посещение на Демиан Букай у нас, докато Хорхе е гостувал в три поредни години – през 2010, 2011 и 2012 година. Сега Букай – баща и син, ще направят съвместна премиера под мотото „НЕКА НИ РАЗКАЖАТ“, в която ще представят заедно новите си книги - „Погледни отново“ на Демиан и „20 стъпки напред“ на Хорхе Букай, която ще излезе успоредно с пристигането на авторите в страната.

 

 

 

 

ДАТИТЕ И МЕСТАТА ЗА СРЕЩИТЕ НА ДЕМИАН И ХОРХЕ БУКАЙ С ТЕХНИТЕ ПОЧИТАТЕЛИ В СОФИЯ, ВЕЛИКО ТЪРНОВО И ПЛОВДИВ ЩЕ БЪДАТ ОБЯВЕНИ В СЛЕДВАЩИТЕ СЕДМИЦИ.

 

 

 

За автора

 Демиан Букай е завършил медицина в Университета в Буенос Айрес и след това е специализирал психиатрия. Специалист е по гещалт-терапия, но е минал обучение и в други терапевтични практики.

Работи като терапевт-консултант на семейства, тийнейджъри и двойки.

Води семинари и уъркшопи в Аржентина, Уругвай и Мексико, като основно се фокусира върху употребата на литературата и киното като терапевтично и учебно средство.

Сътрудничи на испанското списание „Менте сана“ („Здрав Дух“).

Живее в Буенос Айрес със съпругата и с двете си деца.

 

 

 

За книгата „Погледни отново“

Още със заглавието си книгата на Демиан Букай провокира изследователския дух, който тлее в нас. Всички се сблъскваме с многобройни трудности в живота си, имаме своите дилеми, колебания и съмнения. Авторът на тази книга ни приканва да променим перспективата, с която гледаме на живота си. Може би, ако успеем да погледнем с други очи на проблема, който ни измъчва, ще установим, че той всъщност не е толкова страшен, колкото ни се струва. Че буди в нас смях, вместо тъга; приемане - вместо негодувание; разбиране - вместо отрицание… И ако успеем да пренесем този нов поглед върху конфликтите, с които се сблъскваме ежедневно, ще успеем да си изградим нова, по-ефективна стратегия за справяне с трудностите.

Всяка от разгледаните проблемни ситуации е илюстриарана с примери от филми, като „Матрицата”, „Междувездни войни” и др.; от книги: на Дж. Р. Толкин, Урсула Ле Гуин, Михаел Енде, Хорхе Луис Борхес; от дзен-будизма, митологията, както и с истории, библейски разкази, цитати от древни философи... Всички те имат за цел да помогнат на читателя да открие нещо, което досега е убягвало от погледа му. Защото само ако успеем да погледнем на себе си и на света по нов начин, само тогава промяната ще стане възможна.

 

 

Предговор от Хорхе Букай

 

Прекалено силно се вълнувам, докато пиша този предговор, и затова се боя, че няма да намеря подходящите думи, за да предам дори и бегло какво точно изпитвам. Давам си сметка, че подобно разтърсващо чувство не би следвало да ме учудва. Малко хора на този свят имат като мен преимуществото да са избрани от собствения си син да напишат предговора към неговата първа творба.

 

За да ме затрудни още повече, доктор Демиан Букай вдигна прекалено високо летвата с великолепното си и трогателно въведение към моята собствена книга „Да стигнем до върха и да продължим нагоре”.

Правилно казват, че бащата разбира дали е изпълнил дълга си, когато види, че децата му вършат нещата по-добре, отколкото той самият би ги свършил.

В този ред на мисли сега ми хрумва, че книгата, която се готвите да прочетете, е до голяма степен свидетелство за личния ми успех поне в това начинание – най-важното от всички, с които някога съм се захващал: това да бъда баща.

 

Не им е било лесно с такъв родител – така твърдят децата ми, но за свое оправдание ще кажа, че и на мен не ми беше лесно с такива деца, които отрано и напълно основателно се научиха да се бунтуват, да оспорват решенията на родителите си и сами да търсят отговорите.

Както е видно, професията и терапевтичният ми опит не ми помогнаха особено, да не кажа никак в тази насока; с едно изключение може би – никога не забравяхме и непрекъснато си повтаряхме взаимно краткото верую на гещалтпсихологията, което рамкира така чудесно най-добрите човешки взаимоотношения.

 

Двамата с автора на тази книга се научихме да съжителстваме със съзнанието, че:

за добро или за лошо аз си бях аз, а той – той,

че аз (макар да го казвам с болка) не бях дошъл на този свят, за да сбъдна всичките му очаквания,

а той (това вече наистина ми беше трудно, признавам) не бе дошъл на този свят, за да сбъдне моите.

Така установихме, че когато двамата се срещнехме и всичко помежду ни вървеше като по вода, беше чудесно.

А изправехме ли се един срещу друг, без да успеем да се срещнем, трябваше да бъдем търпеливи и да говорим за това, но не за да стигнем насила до среща, а за да изчакаме друга възможност.

Заедно научихме, че тези мимолетни разминавания бяха в реда на нещата, защото, естествено, с течение на времето аз ставах все повече аз, а той, за щастие, все повече той.

 

„Погледни отново” е още със самото си заглавие предизвикателна покана за пробуждане на „изследователския дух”, който тлее във всекиго от нас. Опит за поощряване на най-любопитната, прозорлива и упорита страна от нашето вътрешно аз, която да ни помогне да открием сами себе си (да се от-крием), да се самоопознаем и приемем такива, каквито сме. Малка опора, за да направим първата и най-съществена крачка по пътя към себеосъществяването, към градежа на по-здравословен живот и възможно най-щастливото бъдеще – амбициозно предизвикателство, като се има предвид колко много се е писало, говорило и показвало в западния свят за психологията през последните сто години.

Макар и очевидно, че основната философия на автора на тази книга е философия на гещалт-терапевт хуманист, коментарите, творческите постановки, доводите и инструментите, които той предлага във всяка глава, несъмнено излизат от рамките на един-единствен теоретически подход. Това е еклектиката на терапевт, способен да подскаже определено тълкуване, да внуши катарзисно упражнение, да разкаже приказка или да открои подходяща метафора в сцена от известен филм (в което няма нищо неразбираемо и чудато) – област, между впрочем, новаторска и оригинална, в която авторът се справя умело и за която читателят несъмнено ще му бъде благодарен.

За мен бе голяма радост и удовлетворение да прочета, да се насладя и да се поуча от това ваше произведение, доктор Демиан Букай.

За мен е чест, Деми, че ти наистина си завършена и надарена личност, за каквато аз и всички, които те познаваме, те смятаме.

Много съм ти благодарен, сине, че продължаваш да бъдеш, както винаги, неизменен съучастник в най-щастливите ми мигове.

 

Хорхе Букай

 


Тази публикация се намира в Новини начална, Предстоящи събития и беше тагната с книга, Хорхе Букай, Нека ти разкажа, Демиан Букай, 2014, сина на Букай, Букай в България, двамата Букай, баща и син Букай, Погледни отново, Нека ти разкажат

Коментари