Добре дошли в книжарница Хермес

0700 17 666
0

Любопитни факти за Джоджо Мойс, Лиан Мориарти и Джеймс Патерсън.

Публикувано на 06.07.2017 от adm 0 коментара

Знаете ли, че?

Още две книги на Джоджо Мойс ще бъдат филмирани, Джеймс Патерсън влезе в рекордите на „Гинес“, а Лиан Мориарти е продала над 6 милиона екземпляра от романите си.

Тези и още любопитни факти за тримата бестселърови автори можете да прочетете тук.

Джоджо Мойс

 

Jojo-Moyes2_

 • Джоджо Мойс е човек с огромно сърце. Това личи не само в нейните книги, но и в каузите, които подкрепя. Тя е сериозен защитник на правата на жените и децата. Дарила е големи суми за множество благотворителни организации и проекти с хуманитарна насоченост. Една от тях е Save the Children – програма за закрила на деца в неравностойно положение.

 • След атентата в Манчестър Джоджо Мойс изяви твърда позиция срещу тероризма, като заяви, че ни е нужно разбирателство, а не кръвопролития, и се включи в инициативата #OneLoveManchester.

 • Сред почитателите на романите й са супермоделът Синди Крауфорд и актрисата Рийз Уидърспун.

 • Джоджо Мойс е близка приятелка с известната австралийска писателка Лиан Мориарти.

 • В България през месец юни излезе последната й книга – „Сама в Париж“, която включва две новели и девет разказа. В момента Джоджо Мойс работи по сценария на филма „Сама в Париж“.

Sama v Paris

Лиан Мориарти

 

1468672386896

 • Лиан Мориарти е първата австралийска авторка в историята, оглавила класацията на „Ню Йорк Таймс“ с романа „Големите малки лъжи“ още с появата му на пазара!

 • В края на 2016-а последният й роман – Truly, madly, guilty – стана „Книга на годината“ според потребителите на най-големия портал за читатели и книжни маниаци Goodreads. Романът излиза у нас през есента със заглавие „Виновни до доказване на противното“.

Джеймс Патерсън

 

 

image

 • Джеймс Патерсън влезе в рекордите на „Гинес“ с 31 романа с твърди корици, заели първа позиция в класацията на „Ню Йорк Таймс“, и общо 45 заглавия, попаднали в същата класация.

 • Той е писателят, чиито книги са най-често вземани от библиотеките в САЩ и Великобритания.

 • Три от книгите на Джеймс Патерсън са филмирани. Това са „Крос“ (филмът е „Детектив Алекс Крос“), „Завръщането на Паяка“ и „Целуни момичетата“.

 • Патерсън се е посветил и на редица каузи в подкрепа на четенето, като една от мисиите на автора през последните години е стимулирането на четенето при децата.

 • Сайтът, учреден от Патерсън Read Kiddo Read (ReadKiddoRead.com), помага на родители и учители да възпитат у децата любов към книгите, като ги запознават с четива, които самите деца намират за интересни и вълнуващи. Според Джеймс Патерсън изграждането на читателски навици от ранна детска възраст е определящо за успеха на един човек.

 • Писателят е известен и със своята мащабна дарителска дейност. Последната му голяма инициатива беше програмата за субсидиране на независими книжарници в САЩ и Великобритания, чието дарение бе на стойност 1 250 000 долара.

 • Авторът на бестселъри, освен като добър писател и книжен деятел, е известен и с някои свои ексцентрични идеи. Една от тях буквално разтърси книгоиздаването: първата експлодираща книга – романът Private Vegas на Джеймс Патерсън. Тя трябва да бъде прочетена в рамките на 24 часа, след което ефектно експлодира. Таймерът не може да бъде спрян, а веднъж задействан, не може да се отмени. Патерсън определено знае как да стимулира адреналина на читателите си.

 • Новата му книга – „Справедливостта на Крос“, ще излезе със знака на „Хермес“ в края на юли.

  Патерсън


Тази публикация се намира в Любопитно, Новини начална и беше тагната с Джоджо Мойс, Лиан Мориарти, Тайната на моя съпруг, Джеймс Патерсън, Големите малки лъжи, Какво забрави Алис, сама в париж, справедливостта на крос

Коментари