Добре дошли в книжарница Хермес

0700 17 666
0

Агата Кристи

Агата Кристи

Дейм Агата Мари Клариса Кристи (на английски: Dame Agatha Mary Clarissa Christie) (родена с името Агата Мари Клариса Милър) е английска писателка, авторка на многобройни разкази, повести, романи и драми с криминален сюжет.

Родена е на 15 септември 1890 г. Учи пеене в Париж, работи като медицинска сестра. Омъжва се за Арчибалд Кристи през 1914 г., който е пилот в Кралския корпус и прекарва цялата Първа световна война във Франция. Там работи в диспансер, откъдето придобива задълбочени познания за отровите и ефекта им върху човешкото тяло. Затова и половината от убийствата, описани в романите ѝ, са от отравяне. Първият си криминален роман, „Тайнствената афера в Стайлз“, пише през 1917 г. Той е издаден през 1920 г.). В този роман именно запознава читателите с белгийския детектив Еркюл Поаро, но продажбите на романа са толкова незначителни, че авторката не получава и пени хонорар. Всичко се променя с публикуването на „Убийството на Роджър Акройд“, издаден през 1926 г. Гениалният обрат на сюжета и изненадващата развръзка са същинска революция в улегналия жанр на детективските истории. Следвайки традициите на Едгар Алан По, Артър Конан Дойл и Честъртън, създава много произведения, в които основни герои са старата дама мис Марпъл, мистър Куин, полковник Рейс, Паркър Пайн, Томи и Тапънс, но най-популярен е белгиецът Еркюл Поаро. Кристи публикува 93 романа, 17 пиеси, включително и 6 романтични новели, написани под псевдонима Мери Уестмакот.

 

Задай във възходяща посока
Страница:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 • Черно кафе

  Черно кафе

  от Агата Кристи
  11,99 лв.

  Изобретателят на силен нов експлозив - сър Клод Еймъри е притеснен, когато химичната му формула изчезва...

 • Хикъри Дикъри Док

  Хикъри Дикъри Док

  от Агата Кристи
  11,99 лв.

  Агата Кристи – ексцентрична, непредсказуема и вечно интригуваща. Също като нея героите й са находчиви, оригинални и популярни по цял свят, а романите й – вечно живи.

 • Котка сред гълъбите

  Котка сред гълъбите

  от Агата Кристи
  12,99 лв.

  "Котка сред гълъбите" е сред най-добрите романи на Агата Кристи. Част от сюжета е вдъхновен от пътуванията на авторката в Близкия изток.

 • Имението Холоу

  Имението Холоу

  от Агата Кристи
  11,99 лв.

  Еркюл Поаро съвсем не е очарован от идеята за аперитив на открито във ветровит есенен ден...

 

Задай във възходяща посока
Страница:
 1. 1
 2. 2
 3. 3