Добре дошли в книжарница Хермес

0700 17 666
0

Джонатан Франзен

Джонатан Франзен

Роден е на 17 август, 1959 г. в Чикаго, Илинойс, израства в предградията на Мисури. Живее в Манхатън, пише за списание Ню Йоркър. През последните десет години американската и световната литературна критика го обсипва с отличия и адмирации. И има защо.


Творчество

Джонатан Франзен е автор на четири романа („Поправките“, „Свобода“, „Силно движение“ и „Двайсет и седмият град“), два сборника с есета („Още по-далече“, „Как да бъдеш сам“), една автобиографична история („Зона на неудобство“) и впечатляващ превод на „Пролетно пробуждане“ от Франк Уедъркинд.

Единодушно обявен от критиката за „първия велик американски роман на XXI век“, „Поправките“ (2001) печели Националната награда за белетристика на САЩ и се нарежда сред финалистите за „Пулицър“, а авторът му светкавично си навлича сравнения с величия като Томас Пинчън, Филип Рот и Дейвид Фостър Уолъс.

С появата на романа „Свобода“ (2010) името Джонатан Франзен се превръща в сeнзация. Списание „Тайм“ го удостои с титлата ВЕЛИК АМЕРИКАНСКИ ПИСАТЕЛ, а Опра Уинфри му оказа честта да го включи в своя книжен клуб.Още награди


„Гранта“ за най-добър млад американски новелист (1996)

Награди на Салона на книгата (2001 и 2010)
 
Национална награда за литература на САЩ за романа „Поправките“ (2001)

Джеймс Тейт Блек Мемориал за проза (2002)

Финалист за наградата ПЕН/Фокнър (2002)

Номинация за международна литературна награда ИМПАК (2003)

„Хартланд“ за художествена проза за романа „Свобода“

(Наградата „Хартланд“ се връчва от американския вестник „Чикаго трибюн“ от 1988 г. на книги, които „поддържат и утвърждават ценностите на Америка“.)

 


Любопитни факти

● Франзен е известен с безмилостните си коментари в социалните мрежи и други онлайн форуми.

● Романът му „Свобода“ е сред любимите четива на президента Барак Обама.

● В една своя лекция споделя, че има четири въпроса, които постоянно му задават и всеки път го дразнят или смущават с тях: от кого е повлияно творчеството Ви, по кое време на деня пишете и върху какво, случва ли се буквите да Ви побеждават и да ви диктуват историята, автобиографични ли са Вашите романи... По време на лекцията Франзен уточнява, че третият въпрос буквално му вдига кръвното!

● В навечерието на Деня на благодарността Франзен събира публика в независима книжарница, пострадала тежко от урагана „Санди“, и представя свои произведения; собственикът на търговския обект, базиран в Бруклин, бил стъписан от факта, че нашумелият писател решил да подпомогне тъкмо него.

● Очаква се есето на Франзен „Къща за продан“ да даде живот на театрална постановка – пиесата ще се играе на „Бродуей“.

● На литературен фестивал в Колумбия писателят разбуни духовете, изтъквайки, че „сериозните читатели винаги ще предпочитат печатните пред електронните книги“.

 

Задай във възходяща посока
 • Чистота

  Чистота

  от Джонатан Франзен
  25,00 лв.

  Неналичен

  След завършването на колежа, вместо най-сетне да поеме пътя си в „истинския живот”, Пип Тайлър се озовава в безпътица.

 • Свобода

  Свобода

  от Джонатан Франзен
  25,00 лв.

  Неналичен

  „Свобода“ (2010), дългоочакваният нов роман след големия успех на „Поправките“

 

Задай във възходяща посока