Добре дошли в книжарница Хермес

0700 17 666
0

Джордж Р. Р. Мартин

Джордж Р. Р. Мартин

Джордж Реймънд Ричард Мартин (на английски: George Raymond Richard Martin) е американски писател на фентъзи и фантастика, сценарист и телевизионен продуцент. Той е най-известен със световните си бестселъри от поредицата епични фентъзи-романи „Песен за огън и лед“. Мартин е посочен от списание „Тайм“ като една от 100-те най-влиятелни личности за 2011 г.

Роден на 20 септември 1948 г. в град Байон, Ню Джърси. Баща му, Реймънд Колинс Мартин е пристанищен работник, името на майка му е Маргарет Бреди Мартин. Има две сестри - Дарлийн Мартин Липински и Джанет Мартин Патън. Започва да пише от малък и продава на съседските деца своите истории за чудовища. По-късно става страстен почитател и колекционер на комикси и започва да пише фантастични сюжети за някои аматьорски издания.

Бъдещият писател завършва училището „Мери Джейн Донахю“ и се дипломира в университета „Марист“. Първата му професионална изява е осъществена през 1970 г., когато той е на 21 години, продава „Героят“ на издателство Galaxy, а книгата е публикувана през февруари 1971 г. През 1970 г. получава бакалавърска степен по журналистика в Северозападния университет, Еванстън, (Илинойс). На следващата година, пак там, получава и магистърска степен.

През 1979 г. след развода си с Гейл Бърник, от която има две деца, той изцяло се отдава на писането. По-късно се премества в Холивуд и става сценарист на фантастичната поредицата на телевизия CBS „Зоната на здрача“. Работи и като консултант към сериала „Красавицата и звяра“, отново продуциран от същата телевизионна компания. Изпълнителен продуцент е на филма „Входове“, филмиран в периода 1992 - 1993 г., като пише пилотния му сценарий за „Калъмбия пикчърс телевижън“. Мартин е най-известен с фентъзи поредицата си „Песен за Огън и Лед“.

Понастощяем Мартин живее в Санта Фе, Ню Мексико. Член е на Организацията на писателите на фентъзи и научна фантастика на САЩ, чийто регионален директор е бил в периода 1977-1979 г. и вицепрезидент през 1996 - 1998 г. Член е и на Писателската гилдия на САЩ, Западното крайбрежие.

Още участва като сценарист в сериала „Зоната на здрача“, сценарист е на филма „Последният защитник на Камелот“ (1986), създаден по едноименния разказ на Роджър Зелазни, номиниран за WGA Award в категорията най-добър сценарий / антология, 1986 г.

Участва в създаването на телевизионния сериал „Красавицата и звяра“, пише пилотния сценарий на „Входове“ за ABC, филмирани и са и следните негови истории: „Запомняща се мелодия“ -- епизод от „Стопаджията“, HBO, ноември 1984. „Нощни ездачи“ -- игрален филм, Vista Films 1987, сценарий - Робърт Джафи, режисьор - Робърт Кълектър. „Пясъчни крале“ -- двучасов телевизионен филм от „До краен предел“, Showtime, 1995, телевизионна адаптация - Мелинда М. Снодграс.

 

Задай във възходяща посока
Страница:
 1. 1
 2. 2
 1. Танц с дракони - книга 5 (Песен за огън и лед)

  Танц с дракони - книга 5 (Песен за огън и лед)

  24,95 лв.

  Джордж Р. Р. Мартин си спечели международно признание със своя монументален цикъл епично фентъзи.

  Вижте повече
 2. Смъртта на светлината

  Смъртта на светлината

  15,99 лв.

  Отлична научна фантастика...
  Дивият запад в космическото пространство!

  Вижте повече
 3. Сблъсък на крале - книга 2 (Песен за огън и лед)

  Сблъсък на крале - книга 2 (Песен за огън и лед)

  19,99 лв.

  " Сблъсък на крале" ни пренася в една удивителна, забравена земя на разгул и мъст, на чародейство и войни.

  Вижте повече
 4. Пътешествията на Тъф

  Пътешествията на Тъф

  19,99 лв.

  От автора на култовото фентъзи Игра на тронове!

  Вижте повече
 5. Пир за врани - книга 4 (Песен за огън и лед)

  Пир за врани - книга 4 (Песен за огън и лед)

  19,99 лв.

  Малко книги в такава степен са пленявали въображението и са спечелвали предаността и възхвалата на читатели и критици по целия свят.

  Вижте повече
 6. Огън и кръв

  Огън и кръв

  24,99 лв.

  300 години преди Игра на тронове

  Вижте повече
 7. Нощен летец

  Нощен летец

  19,99 лв.

  Фантастични разкази и новели

  Вижте повече
 8. Игра на тронове - книга 1 (Песен за огън и лед)

  Игра на тронове - книга 1 (Песен за огън и лед)

  19,99 лв.

  С шеметния си бяг от скована в жесток студ страна към земи на вечно лято и охолно безгрижие, "Игра на тронове" е сказание...

  Вижте повече
 9. Вихър от мечове - книга 3 (Песен за огън и лед)

  Вихър от мечове - книга 3 (Песен за огън и лед)

  19,99 лв.

  Някои твърдят, че тази сага надхвърля всичко достигнато досега във върховото фентъзи. Кой знае?

  Вижте повече
 10. В дома на червея

  В дома на червея

  15,00 лв.

  Едно приключение в дълбоките тунели, където светлината не достига и мракът властва

  Вижте повече

 

Задай във възходяща посока
Страница:
 1. 1
 2. 2