Добре дошли в книжарница Хермес

0700 17 666
0

Елиф Шафак

Елиф Шафак

Елиф Шафак е родена е през 1971 година в Страсбург. Прекарва ранните си години в Мадрид, където майка й е дипломат към Турското посолство. Пътува заедно с нея в Йордания и Германия, а след това се завръща в Анкара, където завършва „Международни отношения” в Близкоизточния технически университет и продължава образованието си с магистратура и докторантура по политически науки в САЩ. 

Елиф Шафак пише статии за авторитетни международни периодични издания като „The Guardian“, „Le Monde“, „Berliner Zeitung“, „The New York Times“, „Wall Street Journal“ и „Time“, а с вече дванадесетте си романа е най-популярният и обичан автор не само в Турция, а и в България.

В книгите и интервютата си Елиф Шафак споделя с читателите кое е най-голямото й вдъхновение – силата на майка й. Това е жената, която отваря вратите пред малката Елиф – образована жена от турски произход, самотна майка, която трябва да отгледа и възпита сама невръстаната си дъщеря в чужда страна. Не случайно дъщеря й избира не бащината си фамилия, а фамилията на майка си Шафак. В годините, прекарани в Испания, Елиф превръща книгите в свой най-добър приятел.

В началото на кариерата си читателите на Елиф Шафак и критиката очакват типичните сюжети за жена писателка от Турция. Тя обаче бързо доказва, че нито разказите, нито стилът и езикът й могат да бъдат сковани от тесните рамки на клишетата.

Подобно на Елиф Шафак и героите й са оригинални, винаги извън нормите и рамките, винаги уловени от писателката в миг на промяна. Тя успява да предаде тяхната многопластовост – колебанията, грешките, победите им. „Трябва да надмогнеш категориите за Добро и Зло. Хората са многопластови и не можеш да ги съдиш на групи и чрез асоциации.“ 

 

Задай във възходяща посока
 • Чест

  Чест

  от Елиф Шафак
  19,90 лв.

  „Исках да се фокусирам върху това как, съзнателно или несъзнателно, нараняваме най-силно тези, които най-силно обичаме“
  Елиф Шафак

 • Черно мляко

  Черно мляко

  от Елиф Шафак
  12,90 лв.

  „Черно мляко” е ориганална, изпълнена с хумор и прозрения книга – задължително четиво за всички жени, които някога са се чувствали на кръстопът, и за мъжете, които са били до тях в тези моменти.

 • Любов (Елиф Шафак)

  Любов (Елиф Шафак)

  от Елиф Шафак
  19,90 лв.

  Това не е притча за суфизма и исляма. Това е книга за свободата да търсиш своя Бог.

 • Копелето на Истанбул

  Копелето на Истанбул

  от Елиф Шафак
  19,90 лв.

  Не знаe кой е баща й, нито каква е историята му. Но ако имаше възможност да разбере повече за миналото си, дори то да е тъжно, дали щеше да иска да узнае?

 

Задай във възходяща посока