Добре дошли в книжарница Хермес

0700 17 666
0

Хилари Мантел

Хилари Мантел

Хилари Мантел е световноизвестна авторка на исторически романи, спечелила множество престижни награди. Книгите ѝ "Вълци" и "Доведете труповете" печелят два пъти литературното отличие "Ман Букър" – през 2009 и през 2012 г. Тя е единствената английска авторка, двукратен лауреат на този приз. Двата ѝ бестселъра са филмирани от BBC под формата на мини сериал от  6 епизода, който добива огромна популярност и е приет ласкаво от критиците.
Хилари Мантел е автор на други 14 романа, между които и биографична книга, наречена "Giving Up The Ghost", като и сборник разкази, озаглавен "Убийството на Маргарет Тачър".

Междувременно заслугите на Хилари Мантел за британската литература са утвърдени като изключителни и безспорни, което дава повод и членовете на журито да изразят категоричното си мнение, че би било абсурдно да пренебрегнат Хилари само защото според някои тя вече е получила достатъчно награди. Председателят на журито Марк Уолсън изрази учудване, че според някои хора Хилари е получила прекалено много за прекалено кратко време.

 Наградата, която се връчва за първи път през 1993 г., се дава за цялостно творчество на автори с важен принос за британската литература. Предишни носители на наградата са Шеймъс Хийни, В.С. Найпол, Харолд Пинтър, Джулиан Барнс.

Самата Мантел коментира наградата с думите: “Някои читатели смятат, че аз съм се родила в деня, в който е публикуван романът ми “Вълци”. Тази награда е доказателството, че в изкуството няма сензации, родени за една нощ. В изкуството нещата не се случват по този начин. Почвата трябва дълго да се подготвя. Затова приемам тази награда като признание на това, че в продължение на много години се стремя да усъвършенствам стила си”.

Няма добавени продукти в тази категория.