Добре дошли в книжарница Хермес

0700 17 666
0

Лайза Клейпас

Лайза Клейпас

Лайза Клейпас Елис е родена на 5 ноември 1964 г. в Темпъл, Тексас, САЩ. Когато е едногодишна семейството се мести в Конкорд, Масачузетс, сред красива колониална природа и героична история. Тя страстно обича да чете. Пише първият си романс на 16 години през ваканцията. Този неин първи скромен опит среща подкрепата на родителите ѝ, които я насочват да се запознае с писателската общност.

След гимназията изучава политически науки в колежа „Уелсли” в Уелсли, Масачузетс, който завършва през 1987 г. с магистърска степен. През 1985 г., въпреки ниския си ръст, тя печели конкурса за красота "Мис Масачузетс" и се състезава в конкурса "Мис Америка" в Атлантик Сити. На него представя собствена песен, за което получава специална награда. Участието ѝ в конкурсите се отразява впоследствие в нейните произведения.

Лайза Клейпас пише първите си любовни романи по време на лятната ваканция в колежа. И на 21-годишна възраст, Клейпас продава първия си романс „Where Passion Leads” от серията „Бъркли-Фолкнър”, който е публикуван през 1987 г.


Лайза Клейпас пише предимно кратки серии исторически романси, но през 2006 г. започва да пише и успешни съвременни романси. Произведенията ѝ са били неколкократно номинирани за наградата „РИТА”, като през 2004 г. е удостоена с наградата за романса „Worth Any Price”. Те са много често в списъците на бестселърите на „Ню Йорк Таймс”. Те са преведени на 14 езика и са издадени в милиони екземпляри по целия свят.

През 2012 г. по романа й „Christmas Eve at Friday Harbor” е направен успешния теленизионен филм „Christmas with Holly” с участието на Маурели Остин, Адам Болдуин, Наоми Блакхол.

Лайза Клейпас живее със съпруга си в Белингам, щат Вашингтон. Когато не пише обича да готви, да поддържа градината и да свири на китара.

 

Задай във възходяща посока

 

Задай във възходяща посока