Добре дошли в книжарница Хермес

0700 17 666
0

Орхан Кемал

Орхан Кемал

Орхан Кемал е роден на 15 септември 1914 година в Джейхан, област Адана, в Турция и умира от спонтанен мозъчен кръвоизлив през 1970 година в София, по време на гостуване в България.

От младежките си години Орхан Кемал работи в текстилни фабрики и отблизо се запознава с тежкия физически труд. По-късно преживяванията му ще повлияят сериозно върху творчеството му.

Прогресивните политически възгледи на още младия Кемал му донасят петгодишна затворническа присъда. Тази мрачна страница от живота му обаче е белязана от съдбовна среща. Младежът се запознава с поета Назъм Хикмет – една от най-важните фигури на турската литература. Преживяванията на Кемал през затворническите му години и възгледите му, споделени и оформени от Хикмет, са публикувани в неговите мемоари. 

 

Отзиви за Орхан Кемал

 

„Романите на Орхан Кемал са тържество на един различен свят. Оптимизмът в тях идва не от литературата, а от самия живот”.                                                                 

Орхан Памук, писател, нобелов лауреат

„Орхан Кемал създава литературна вселена, населена от обикновени мъже и жени, с майсторство на разказвач, приравняващо го с най-великите романисти на XIX и XX век”.                                                                               

Мерилин Буут, Илинойски университет

„Турският еквивалент на Хемингуей и Оруел...”                                                                                             

Питър Оуен Пъблишърс

„Стилът на Кемал е привидно прост, но е нужно да се чете между редовете”.

Маргарет Ренълдс, списание „Таймс”

 

Задай във възходяща посока

 

Задай във възходяща посока