Добре дошли в книжарница Хермес

0700 17 666
0

Роалд Дал

Роалд Дал

Роалд Дал (на норвежки: Roald Dahl - Руал Дал, произношение на английски Роуалд Даал) е уелски писател-хуморист от норвежки произход, известен с късите си разкази с неочакван край и произведенията си за деца.

Кръстен е на полярния изследовател Руал Амундсен. Когато е само на 4 г., умират сестра му и баща му. Участва като пилот във Втората световна война. На 19 септември 1940 г. самолетът му се разбива, тежко е ранен и за известно време губи зрението си. Възстановява се и се връща на бойното поле отново като пилот в началото на 1942 г.

Висок е почти 2 метра. Женен е за американската актриса Патриша Нийл от 1953 до 1983 г., с която имат 2 деца. Умират при трагични обстоятелства.

Автор е на книги за деца като „Чарли и шоколадовата фабрика“, „Матилда“, „Вещици“, „Г.Д.В.“, „Вълшебният пръст“, „Семейство Тъпашки“, „Фантастичния господин Фокс“, а също и за възрастни — романа „Моят чичо Осуалд“, „Разкази с неочакван край“ и др.

Умира на 74-годишна възраст от рядка болест, наподобяваща левкемия.

Източник: Уикипедия

 

Задай във възходяща посока
Страница:
 1. 1
 2. 2
 • Чарли и шоколадовата фабрика

  Чарли и шоколадовата фабрика

  от Роалд Дал
  12,00 лв.

  Чарли Бъкет обича шоколад. А господин Уили Уонка, най-чудатият изобретател в целия свят, отваря вратите на изумителната си шоколадова фабрика за пет деца.

 • Семейство Тъпашки

  Семейство Тъпашки

  от Роалд Дал
  12,00 лв.

  Запознайте се с: Господин и Госпожа Тъпашки, жаби в леглото, очни ябълки в чашите, червеи в спагетите...

 • ГДВ

  ГДВ

  от Роалд Дал
  12,00 лв.

  Запознайте се със Софи и Големият дружелюбен великан.

 • Вещиците

  Вещиците

  от Роалд Дал
  12,00 лв.

  Вещиците са отвратителни същества. Те се маскират като мили жени, но тайно искат да заловят и изтребят всички деца, защото ги ненавиждат.

 

Задай във възходяща посока
Страница:
 1. 1
 2. 2