Добре дошли в книжарница Хермес

0700 17 666
0

Българският постмодернизъм ХХІ - ХІХ в. Към философията на българската литература

Намаляване
Увеличаване

Още изгледи

  Българският постмодернизъм ХХІ - ХІХ в. Към философията на българската литература

  от Пламен Антов
  издател: Жанет - 45
  16,00 лв.
  ISBN: 9786191862627
  Наличност: В наличност
  Година: 2016г.
  Страници: 280 стр.
  Размер: 15х20
  Тегло: 0.3400 кг.
  Корица: мека
  Цветност: черно/бяла
  Език: български
   
  Сподели

  Анотация

  Книгата обединява текстове, писани след монографичното изследване „Поезията на 1990-те: Българско и постмодерно“ (2010). Събрани заедно, те конструират една цялостна теория на българския постмодернизъм, която работи едновременно в два плана, oчертава две основни тенденции.

  Първата преговаря един централен сюжет във „високия“ (класически) постмодернизъм от 1990-те години, състоял се главно в поезията. Изследвана е работата му с литературния канон и начинът, по който той дискутира националната философия на историята (Ани Илков, Златомир Златанов, колективните мистификации на „четворката“ от „Литературен вестник“). Изследват се механизмите, които го правят български в дълбинния, не в тривиалния смисъл на понятието.

  На второ място са изследвани някои основни промени от началото на XXI век, когато постмодернизмът навлиза в една нова, пост-фаза, главно под знака на романа. Тук интересът е съсредоточен около различни напрежения в романовия жанр: „Физика на тъгата“ и „Възвишение“; „Бежанци“ и „Законът/Разруха“. A cтопяването на дистанцията между постмодернизъм и масова култура поражда все повече въпроси.

  На част от тях авторът предлага свои отговори, като за целта изработва собствен оперативен инструментариум, въвежда нови теоретични концепти.

  Оставете своето собствено мнение

  Вие разглеждате: Българският постмодернизъм ХХІ - ХІХ в. Към философията на българската литература

  Как ще гласувате за този продукт?*
   1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди
  Рейтинг