Добре дошли в книжарница Хермес

0700 17 666
0

Бисмарк. Източният въпрос и българското освобождение (1856-1878)

Намаляване
Увеличаване

Още изгледи

  Бисмарк. Източният въпрос и българското освобождение (1856-1878)

  от Константин Косев
  39,00 лв.
  ISBN: 9789540912059
  Наличност: В наличност
  Година: 2019г.
  Размер: 17х24
  Тегло: 1.0000 кг.
  Корица: твърда
  Цветност: черно/бяла
  Език: български
   
  Сподели

  Анотация

  В тази книга Константин Косев прави опит за пълно изясняване отношението, ролята и участието на Бисмарковата дипломация във връзка с Източния въпрос от 1856 до 1878г.- най-динамичния период в неговото развитие, когато се  е решавала съдбата на България.

  Той установява степента и характера на Бисмарковата заинтересованост от Източния въпрос, конкретните прояви и действия на Бисмарковата дипломация в хода на събитията, както и въздействието, което тя е упражнила за развръзката на нещата. 

  Или, с други думи, целта на автора е да установи каква роля е играла политиката на Бисмарк в Източния въпрос, доколко и как тя е повлияла на делото на Българското освобождение.

  На читателя не може да не направи впечатление изключителната заинтересованост на Бисмарк от Източния въпрос. В концепцията си по Източния въпрос Бисмарк не влага известния пангермански смисъл, проникнат от стремежите за експанзия и влияние в Европейския Югоизток. Незаинтересоваността от преки делови интереси в Османската империя, му дава възможност да я използва за решаването на своите главни политически въпроси. Така за Бисмарк Източният въпрос става подходящо средство, с което се опитва да регулира отношенията на Прусия-Германия с останалите велики сили. 

  В този смисъл Източният въпрос има особено голямо значение в отношенията на Прусия-Германия с Русия. 

  Оставете своето собствено мнение

  Вие разглеждате: Бисмарк. Източният въпрос и българското освобождение (1856-1878)

  Как ще гласувате за този продукт?*
   1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди
  Рейтинг