Добре дошли в книжарница Хермес

0700 17 666
0

Гръцко кафе

Намаляване
Увеличаване

Още изгледи

  15,00 лв.
  ISBN: 9786191505029
  Наличност: В наличност
  Година: 2015г.
  Страници: 272 стр.
  Размер: 13х20
  Тегло: 0.2500 кг.
  Корица: мека
  Цветност: черно/бяла
  Език: български
   
  Сподели

  Анотация

  Mодерен, виртуозно изплетен разказ за Балканите, за границите на Балканите, парадоксално свързващи и разделящи техните обитатели.

  „Гръцко кафе“ завихря в причудливо безредие разпокъсани човешки животи, национални комплекси, архетипи, огнени страсти на жилави мъже и жени и горди жестове, чиято ценност се измерва с белези от рани. Блестящ притчово-песенен роман, писан сякаш от утробата – една покъртителна изповед на Майката пред Сина, който ще продължи не само нишката на живота, но и на разказа.

  ***

  ФАТАЛНА автомобилна катастрофа с гръцки бизнесмен, преобърнала живота на младата му съпруга – българска журналистка. Сурова истина, изплувала на повърхността. И смело навлизане в дълбините на родовата история, в които ТЯ (Катерина, Жената, Пречистващата се) търси себе си и от които изтръгва енергии за справяне с болката...

  Това е само сюжетната рамка на романа „Гръцко кафе”. Сплитайки автобиографично и фикционално, историческо и интимно, той дръзко разтваря пластовете на времето и се вглежда в разломите му, спотаили първични сили, стари конфликти и стереотипи.

  Всъщност „Гръцко кафе” е разказ за Балканите, за ГРАНИЦИТЕ на Балканите – парадоксално свързващи и разделящи. Тях историята немилостиво изпитва, завихряйки в странно безредие разпокъсани човешки животи, национални комплекси, архетипи, разтърсващи страсти на устояващи мъже и жени, горди жестове, сдобиващи се с ценност чрез белезите от раните... Но преди всичко това е разказ за границите в самите нас, за границите в съзнанието, които и днес упорито укрепват собствените си територии и чието преодоляване винаги е свързано с травмата – на миналото и на паметта.

  „Гръцко кафе” е блестящо написан роман. Фрагментиран, с деконструирана хронология, той е паноптикум от „малки” и „големи” истории, виртуозно споени от множество гласове, които свободно преминават през времето и пространството и дават сила на настоящето. Той е притчово-песенен, писан е сякаш от утробата – една съкровена изповед на Майката пред Сина, който ще продължи не само нишката на живота, но и на разказа.

  Но най-вече „Гръцко кафе” е модерен роман, който без страхове оголва уязвими места и приканва не само към размисъл, но и към разговор – за нашата обреченост да сме СВЪРЗАНИ.

  ***

  Катерина Хапсали завършва икономика и испански език в САЩ, след което се връща в България. От 2000 г. се изявява предимно като журналист, макар че предпочита по-широкото определение „човек на думите”. „Гръцко кафе“ е първият й роман, но българската публика вече предвкусва удоволствието от срещата си с него.

  Оставете своето собствено мнение

  Вие разглеждате: Гръцко кафе

  Как ще гласувате за този продукт?*
   1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди
  Рейтинг  Дебютният роман на Катерина Хапсали „Гръцко кафе“ не може да се определи само като автобиографичен. В интервю авторката признава, че книгата е „вдъхновена от живота“, но не е изцяло автобиографична.


  Героинята в книгата се връща в миналото изключително умело, за да проследи корените на сина си и да разкаже как са се случили нещата, преди тя да се запознае с баща му, как са оцелявали, какво ги е сплотявало, какви са техните любовни истории и премеждия, кои са били техните граници, които са ги събирали и разделяли. Представете си дървото на живота ви, всички преплетени нишки, всички онези любопитни родови истории, запазени във вечността.


  Гръцко кафе“ е написан като обръщение на една българска майка към невръстния й син. Описва се животът на две фамилии, два полюса, два етноса... Бащата Полихронис въплъщава всичко, от което се възхищаваме и мразим в гърците: физическата сила, чувството за величие, ненаситен апетит... и от другата страна – българската силна и красива жена.


  След неочакваната смърт на баща му тя решава да седне и да върне времето назад:


  Рядко се сещаме да забършем с ръка огледалото за обратно виждане на живота ни. Но аз ще се пробвам. Обещах си го още в деня на най-горещото погребение.


  Резултатът е, че книгата се изчита неусетно и се поглъща лакомо като чаша вкусно гръцко кафе.

  Цвета Петрова