Добре дошли в книжарница Хермес

0700 17 666
0

Искам да бъда свободен. Разкази за Левски

Намаляване
Увеличаване

Още изгледи

  12,00 лв.
  ISBN: 9789542822660
  Наличност: Не е наличен
  Година: 2017г.
  Страници: 204 стр.
  Размер: 14x20
  Тегло: 0.2650 кг.
  Корица: мека
  Цветност: черно/бяла
  Език: български
   
  Сподели

  Анотация

  Роденият да бъде човек винаги стига до простото „Искам да бъда свободен”.

                                                            От разказа на Димитър Дишев „Върви, Българино!”

  Сборникът „Искам да бъда свободен” е събрал 16 истории и множество най-различни гледни точки за живота и делото на Васил Левски. Някои го смятат за светец и за българския Боливар, според други е бунтовник и бабаит, според трети може да се окаже дори предател, а четвърти се опитват да използват делото му за лични политически цели. Сред героите в „Искам да бъда свободен” са Найден Геров, поп Кръстьо, противоречивият османски и български политик Иванчо Хаджипенчович, както и майката на Левски и неговата сестра Яна. Техните разкази, събрани заедно, изграждат един цялостен и завършен образ на човека Васил Иванов Кунчев.

  В разказите на Димитър Дишев Левски не е онзи светец, когото познаваме от превърналите се едва ли не в икони портрети по стените. Той не е идеализираният образ на бореца за свобода, не е еднопластов  митичен герой. В тези разкази Дякона е човек от плът и кръв – един човек, който иска да бъде свободен. Той е показан със своите недостатъци, колебания, с престъпленията, в които е обвиняван, и с грешките, които според някои е допуснал.

  ***

  Авторът Димитър Дишев посвети близо 40 години на изследвания на живота и делото на Васил Левски. Той  беше журналист и негови разкази са публикувани в списанията „Пламък” и „Съвременник”, както и във вестниците „Литературен фронт”, „Вечерни новини”, „Труд” и „Трудово дело”. След  1989 г. стана един от основателите на пенсионерския печат в България.

  Димитър Дишев умира през 2012 г. Неговите разкази за Апостола се публикуват за пръв път заедно в печатно издание.

  Няма продукти, които да съвпадат със зададените от вас критерии.

  Оставете своето собствено мнение

  Вие разглеждате: Искам да бъда свободен. Разкази за Левски

  Как ще гласувате за този продукт?*
   1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди
  Рейтинг