Добре дошли в книжарница Хермес

0700 17 666
0

Изтръгнато от живота – моя и вашия

Намаляване
Увеличаване

Още изгледи

  Изтръгнато от живота – моя и вашия

  от Иво Андрич
  издател: Унискорп
  12,00 лв.
  ISBN: 9789543304806
  Наличност: В наличност
  Година: 2018г.
  Страници: 200 стр.
  Размер: 14x21
  Тегло: 0.3500 кг.
  Корица: мека
  Цветност: черно/бяла
  Език: български
   
  Сподели

  Анотация

  На всяка книга, която е добро художествено творение, би могло да пише: „Изтръгнато от живота – моя и вашия“.

  Сборник с ПРИТЧИ, ЕСЕТА, размисли ПО ПЪТЯ – познато и непознато.

  Съдби човешки („Чаша“): … Тази земя е бедна и клета, тясна и мрачна, в нея не е лесно да бъдеш и валия, а камо ли рая и монах. В тази земя и една чаша се вижда, та боде очите повече и от най-високата кула. Който е искал зенгин и рахат да бъде, не е трябвало да се ражда, нито да се замонаши в нея.Тук и драм радост с душата се плаща.

  … Съдби от камък („Мостът на Жепа“, „Върху камънака на Почител“): Почител. На една нога изправен, с едно стъпало и то не цяло, за земята се държи. Нито лека, нито удобна поза. Също както не е могла да бъде весела историята на това странно укрепено селище, чийто единствен смисъл е бил да бъде крепост, а селище – само между другото и ако потрябва.

  … Малко философия („Виното“): Единствената му храна е заседналият от детството в гърлото горчив и твърд, недояден докрай залък, който само от виното може за миг да омекне и да изчезне. Има ли някой, който да не е намерил тогава утеха и подкрепа във виното? Кой може да каже, че не му дължи нищо?

  … Лека ирония или смях от все сърце („Джерзелез на път“): Дърпа се, надига се, разперва ръце и тръгва към Земка, която стои до люлката между циганките и лиже червени арнаутски захарни петлета. Разпасал се е, потурите му се смъкват и набират, а и без това късите му нозе изглеждат по-къси и по-дебели; от пасва се вишневият му пояс и се влече след него, залят с ракия и посипан с пепел. Едва се държи на краката си, криволичи и върви ту наляво, ту надясно.

  "Роптание или присмех, но водещи към проникновение. Изтръгнати от живота съдби и преживелици, художествена философия за света и за себе си."

  - Обзървър

  ***

  ИВО АНДРИЧ – сръбски писател и дипломат, роден на 9 октомври 1892 г. Романът му „Мостът на Дрина“ е неговият Magnum opus. „За епическата сила, с която е оформил мотивите и съдбите от историята на своята страна“, през 1961 г. получава Нобелова награда за литература в конкуренцията наТолкин, Лоурънс Дюрел, Греъм Грийн и Робърт Фрост. Дарява паричната премия на националната библиотека на Босна и Херцеговина. Умира на 13 март 1975 г.

  Оставете своето собствено мнение

  Вие разглеждате: Изтръгнато от живота – моя и вашия

  Как ще гласувате за този продукт?*
   1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди
  Рейтинг