Добре дошли в книжарница Хермес

0700 17 666
0

Калуня-каля

Намаляване
Увеличаване

Още изгледи

  Нормална цена: 15,95 лв.

  отстъпка -20%

  Промоционална цена: 12,76 лв.

  ISBN: 9789542613886
  Наличност: В наличност
  Година: 2014г.
  Страници: 352 стр.
  Размер: 13х21
  Тегло: 0.3000 кг.
  Корица: мека
  Цветност: черно/бяла
  Език: български
   
  Сподели

  Анотация

  Единственият роман на Георги Божинов, забравеният шедьовър за Априлското въстание „Калуня-каля“, излиза през далечната 1988 г.

  Новото издание на „Калуня-каля“ ще върне Георги Божинов в българската литература и ще пренареди челото й. Защото Георги Божинов е един от най-големите български писатели.

  Мога да сравня „Калуня-каля“ по писателско майсторство с „Татарската пустиня“ на Дино Будзати или с „В очакване на варварите“ на Нобеловия лауреат Дж. М. Кутси. А по надникване в народния етос и разломите му – единствено с „Железният светилник“ на Димитър Талев.

  Деян Енев

  ***

  Георги Петров Божинов е роден на 27 януари 1924 г. в с. Крива бара, Ломско. Завършва философия в СУ „Св. Климент Охридски” с втора специалност „Руска филология“. След дипломирането си работи като кореспондент на БТА, във вестниците „Литературен фронт“, „Отечествен фронт“ и „Труд“. След публикацията на пътеписа му „Гора зелена, вода студена“ в сп. „Септември“ през 1975 г., където документира свидетелствата на петима българи, лежали в сталинските лагери, той е уволнен отвсякъде и до края на живота си остава без работа. Автор е на книгите „Вдън гората Дикчам“, „Юлень“, „Караджата“, „Кукувица кука“, „Черешови води“, „Сивият скиталец“ и „Калуня-каля“. Умира на 25 май 2004 г.

  Оставете своето собствено мнение

  Вие разглеждате: Калуня-каля

  Как ще гласувате за този продукт?*
   1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди
  Рейтинг       Не мога да отрека, че „Калуня-каля“ ми бе трудна за четене не защото е пълна с високопарни думи, а защото ни разкрива богатството и пъстротата на българския език такъв, какъвто ние, младото поколение, не познаваме или поне ни е трудно да усвоим. Въпреки тежките диалектни форми и заемки от турския език, желанието ми да се докосна до живота и премеждията на Калуньо надделя.
       Времето на действието се развива в предосвободителния период от нашата история, години, напоени с кръв, белязали живота и съдбата на българския народ. Години на политически и религиозни борби, на фона на които животът на Калуньо е така обикновен, простиращ се от коситбата на трева до сеенето на кукуруз.  
       Образът на Калуньо е противоречив, лъкатушещ между религиозната принадлежност и усещането за справедливост. Героят е изключително силен, но бяга от властта, не желае да поеме по общоприетия път на правоверните, да наложи „чистката“ и да смаже каурските блянове за свобода. Веднъж сблъскал се с ужаса след потушеното въстание, в Калуньо настъпва духовна промяна, стремежът му да е пасивен в набезите е стопен и пред него се разкрива пътят на отмъщението.
       „Калуня-каля“, или кулата на Калуньо, олицетворява не само физическите сараи, които той започва да строи, но символизира и духовното надграждане на идеала за справедливост в самия него. Творбата ни представя трагедията на един народ и стремежа на обикновения човек да „оправи света“, ръководен от човешките си желания, грехове и страсти.
  Стилияна Механджиева