Добре дошли в книжарница Хермес

0700 17 666
0

Тибетското изкуство на живота

Намаляване
Увеличаване

Още изгледи

  Виж откъс от книгата

  Нормална цена: 17,95 лв.

  отстъпка -20%

  Промоционална цена: 14,36 лв.

  ISBN: 9789542603979
  Наличност: В наличност
  Година: 2020г.
  Страници: 302 стр.
  Размер: 20x14
  Тегло: 0.3600 кг.
  Корица: мека
  Цветност: черно/бяла
  Език: български
   
  Сподели

  Анотация

  От четиригодишна възраст Кристофър Хансард е обучаван в тибетската духовна и медицинска традиция Бьон. Образованието му продължава 23 години и включва хирургия, акупунктура, физиотерапия, психологическа терапия и усвояването на 11 хиляди билкови комбинации. Понастоящем Кристофър Хансард живее в Англия и е считан за един от водещите западни познавачи на древната тибетска мъдрост. 

  Тибетската система Бьон е една от най-древните лечителски системи в света и има за цел да обедини ума, тялото и душата в едно. Така се възстановява изначалният динамичен баланс у човека и се създават предпоставки за физичeско и духовно здраве.

  В „Тибетското изкуство на живота“ Кристофър Хансард – водещият западен познавач на Бьон – разказва за собственото си вътрешно пътешествие и споделя наученото от тибетския си учител – от съвети за правилно хранене, масаж и техники за подмладяване до умения за укрепване на ума, медицина за душата, медитация и съчетаване на билките за лечение на често срещани оплаквания.

  „Тибетското изкуство на живота“ е книга, която ни помага да приложим натрупаната древна мъдрост към собствения си живот и да осъз­наем, че болестта е колкото продукт на нашето тяло, толкова и на съзнанието ни, и че ние сами творим собствената си съдба.

  Оставете своето собствено мнение

  Вие разглеждате: Тибетското изкуство на живота

  Как ще гласувате за този продукт?*
   1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди
  Рейтинг       Концепцията за трите флуида е центърът на работната система в тибетската медицина. Лекарите причисляват хората към три хуморални типа: вятър (рлунг); жлъчка (мкхрис па) и флегма (бад кан). Според тях тези сили с различни характеристики действат в тялото, ума и вселената.
  – Вятърът е искрящо чист поток от енергия, който може да бъде едновременно бърз, бавен и напълно неподвижен.
  – Жлъчката е тъмна червеникавокафява енергия, като клокочеща лава, гъста, но стремителна и бързоподвижна.
  – Флегмата е тъмна, мудна, синьозеленикава сила, която е вглъбена и се придвижва много бавно.
        Според тибетската медицина трите сили са в основата на всички наши преживявания – от момента на зачатието до физическата ни смърт. Те управляват всеки аспект от функционирането на тялото и ума, изграждат структури и общуват помежду си. Те са заложени в цялата ни емоционална, интелектуална, духовна и физическа динамика. Те са центърът на ума ни и формират облика на нашата личност. В тях се крие неограниченият източник на това, което бихме могли да бъдем. Те могат да разкрият най-съкровените действия на съзнанието ни – и като отделни личности, и като представители на човешкия вид. Никога не можем да се разграничим от тях: докато се раждаме, умираме и сме част от естествения кръговрат, трите флуида са част от нас.
        Те си взаимодействат по следния начин:
  – Вятърът е мотивиращата сила и жизнената енергия на другите, но не може да съществува хармонично без тях.
  – Вятърът увеличава интензивността на действието на флуида жлъчка.
  – Вятърът дава на флегмата подвижност и приспособимост и подпомага поддържащите Ј функции в организма.
  – Жлъчката стимулира дейността на вятъра.
  – Жлъчката дава топлина и сила на флегмата.
  – Флегмата успокоява жлъчката.
       Всяко човешко усилие е породено, поддържано или възпирано от динамичния поток на флуидите. Като три големи потока, преминаващи през цялото човечество, тези сили са източник на културната и психологическата идентичност. В състояние на равновесие те ни водят към по-висши нива на мисълта и действието. При нарушение на равновесието ни повличат към кошмарите на неприятни и катастрофални събития. Научавайки се да контролираме и хармонизираме хуморалната си натура, допринасяме за хармонията в света.
       В отделния човек доминира един хуморален тип или комбинация от два – първият по-силно, а вторият по-слабо изразен. Но и трите съществуват във всеки от нас и целта е да постигнем равновесие, за да могат да работят заедно за добро здраве и предотвратяване на заболявания. Въпреки че хората са далеч по-сложни от тази категоризация, тя помага на тибетската медицина да обяснява как болестите се проявяват в индивидите и как те биха могли да постигнат добро здравословно състояние.
        Заболяванията възникват, когато доминиращият флуид (и/или вторият по сила, ако имаме такъв) е с нарушено равновесие. Това се случва главно при проблеми с начина на живот, включително стрес, нерационално хранене и замърсяване, което ни прави податливи на различни видове болести, от настинка до рак.
        Здравето зависи от равновесието на флуидите. Разбирайки как те се приспособяват и реагират на условията на средата, в която действат – т.е. вашето тяло, ще добиете по-ясна представа как се създават модели, увреждащи здравето и водещи до заболявания, и обратното. Този процес може да протича на много вътрешни нива, свързани с множество ежедневни функции.