Добре дошли в книжарница Хермес

0700 17 666
0

Пътешествие по Източна Европа

Намаляване
Увеличаване

Още изгледи

  18,00 лв.
  ISBN: 9789544121105
  Наличност: В наличност
  Година: 2019г.
  Страници: 160 стр.
  Размер: 14х21
  Тегло: 0.3500 кг.
  Корица: твърда
  Цветност: черно/бяла
  Език: български
   
  Сподели

  Анотация

  „Пътешествие по Източна Европа“ е художествен пътепис в пет социалистически държави през 1957 година. Това са ГДР, ПНР, ЧССР, УНР иСССР. Но нека думата „пътепис“ да не подвежда читателя. Знаем, че Маркес не е способен да не пише художествено. Книгата е пълна сподробности за началото на социализма в казаните страни 12 години след края на Втората световна война и за хората в тях, с техните национални особености и с множество индивидуални случки.

  През 1957 г. трима – авторът, неговият приятел и биограф Плинио Апулейо Мендоса и сестрата на Плинио, Соледад – решават да преминат оттатък Желязната завеса с един автомобил, купен в Париж, и да видят „как стоят нещата със социализма“. И виждат.

  В книгата има изненада, тъга, покруса, одобрение, хумор и Маркесова ирония. И много факти.

  Нека за момент да оставим изказванията „Социализмът беше прекрасен!“ и„Социализмът беше ужасен!“ и да прочетем как го е видял Гарсия Маркес.

  Трябваше ни карта на Европа, приблизително около 1957 г., плюс-минус някоя година. Написахме в интернет, в търсачката: „Европа карта 1957“. И първото, което излезе, беше една голяма карта на Европа, точно от 1957 г., на списание „Нашънъл Джеографик“. На някои хора им върви.

  Книгата е много червена. Не заради социализма. Червеното е пълноправен имного хубав цвят. То не е виновно, че комунистите са го взели да ги преставлява. Комунизмът така и не се състоя (нито някога се е състоял някъде), но милиони други неща са червени и красиви.

  Оставете своето собствено мнение

  Вие разглеждате: Пътешествие по Източна Европа

  Как ще гласувате за този продукт?*
   1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди
  Рейтинг