Добре дошли в книжарница Хермес

0700 17 666
0

Книжарничката на острова

Намаляване
Увеличаване

Още изгледи

  Книжарничката на острова

  от Габриел Зевин
  издател: Кръгозор
  Виж откъс от книгата
  14,00 лв.
  ISBN: 9789547713260
  Наличност: В наличност
  Година: 2014г.
  Страници: 208 стр.
  Размер: 15х21
  Тегло: 0.3500 кг.
  Корица: мека
  Цветност: черно/бяла
  Език: български
   
  Сподели
   

  Анотация

  Този роман е любовно писмо към книгите и към хората на книгите. И към цялото човечество в неговото несъвършено съвършенство.

  Ние, хората, не сме точно романи.
  Не сме и къси разкази.
  В крайна сметка ние сме събрано творчество.

  На изтърканата табела над книжарницата на остров Алис е изписано мотото й: Човекът не е самотен остров. Всяка книга е цял един свят. Ей Джей Фикри, сприхавият собственик на книжарницата, скоро ще разбере какво наистина означават тези думи.

  Животът на Ей Джей не е точно такъв, какъвто си го е представял. Жена му загива при катастрофа, книжарницата му отчита най-ниските продажби от години, а най-ценното му притежание – рядко издание на Едгар Алън По – е откраднато. Постепенно той се изолира от хората на остров Алис – от Ламбиаз, полицая, който винаги се е държал добре с него; от Исмей, сестрата на жена му, която се опитва да го спаси от самия него; от Амелия, чаровната и идеалистична търговска представителка на едно издателство, която продължава да идва с ферибота до острова и отказва да се предаде пред лошото му отношение към нея. Дори книгите вече не носят радост на Ей Джей. Те са поредното доказателство колко бързо се променя светът. Към по-лошо.

  И тогава в книжарницата му се появява неочакван подарък. Малък, но изключително ценен. Подарък, който ще даде възможност на Ей Джей да пренапише отново живота си и да погледне света с нови очи...

  „Книжарничката на острова” ни напомня какво ни спасява от самотата: чувството ни за съпричастност; способността ни да обичаме и да бъдем обичани; желанието ни да се грижим за някого и да позволим някой да се грижи за нас. В този роман има хумор, романтика, нотка напрежение, но най-вече любов – любов към книгите и към хората на книгите. И към цялото човечество в неговото нeсъвършено съвършенство.

  „Габриел Зевин е направила нещо старомодно и рядко срещано напоследък. Просто е написала прекрасен роман – без претенциите за екстравагантност, без модернистични похвати. Красива история, която е едновременно трогателна и забавна, лишена от досадна сантименталност. И най-вече – изпълнена с великолепен оптимизъм за бъдещето на книгите и книжарниците и за хората, които обичат и двете.”

  Washington Post

  „Забавна, нежна и трогателна, тази книга ни напомня защо всъщност четем и защо обичаме. Габриел Зевин е умел автор, умна и духовита, а любовта й към книгите струи от всяка страница.”

  Publisher’s Weekly

  Няма продукти, които да съвпадат със зададените от вас критерии.

  Оставете своето собствено мнение

  Вие разглеждате: Книжарничката на острова

  Как ще гласувате за този продукт?*
   1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди
  Рейтинг  Въведете текст

  Този роман е любовно писмо към книгите и към хората на книгите.


  Наистина е така. Нещо повече – тази книга, с нейните 208 страници, се прочита на един дъх. Буквално. Лека, без да е глуповата, изпълнена с хумор и оптимизъм и носеща в себе си голяма доза житейска мъдрост, „Книжарничката на острова“ е едно прекрасно изживяване, което сърцето ви ще оцени подобаващо.


  Простичка, човечна, истинска, забавна и на моменти много смешна, историята на Ей Джей Фикри, сприхавия собственик на „Айлънд Букс“, ни пренася сякаш в един по-добър свят. Свят, в който в крайна сметка всичко си идва на мястото. Това е от тези истории, които ни напомнят, че пътуването е по-важно от финалната дестинация, че животът има своите върхове и спадове, че и двете са неизбежни и естествени и не бива да се боим от тях, защото след бурята винаги изгрява слънце.


  Този роман е стрела, която се забива право в сърцето на четящия човек, където се спотайва любовта ни към книгите, познавайки всички малки подробности на тази любов: усещането от допира с книгата, радостното чувство, което носи желана книга, когато е вече в ръцете ни, мириса на хартия и мастило, силата на думите и знанието, че „думите, които не можеш да намериш, можеш да ги заемеш“.


  Книжарничката на острова“ е роман, който избутва самотата встрани, като ни напомня, че „четем, за да знаем, че не сме сами. Четем, защото сме сами. Четем и вече не сме. Ние не сме сами“.


   


  Ирина Муканова