Добре дошли в книжарница Хермес

0700 17 666
0

Курският сблъсък

Намаляване
Увеличаване

Още изгледи

  20,00 лв.
  ISBN: 9789540912608
  Наличност: В наличност
  Година: 2018г.
  Страници: 268 стр.
  Размер: 17x24
  Тегло: 0.3500 кг.
  Корица: мека
  Цветност: черно/бяла
  Език: български
   
  Сподели

  Анотация

  Курската битка от 5 юли до 23 август 1943 г. обикновено се разглежда като ключово събитие и прелом във Втората световна война между Германия и СССР, като водораздел между две различни фази на войната.

  Курската битка, отбелязвана в източниците на Райха като операция "Цитадела", се води с невероятна интензивност, нечовешко ожесточение и напрежение и от двете страни, непознати тогава  и на Съветско-германския (Източен) фронт, а и във Втората световна война. Тя носи белези на генерално сражение. Ако се отчитат и въвежданите в брой резерви, в този огромен сблъсък участват общо от двете страни над 4 млн. души, 13 000 танка, 12 000 самолета - повече от Сталинградската битка.

  Загубите, които търпят двете страни също са огромни - общо 1,37 млн. души, от които около 400 000 души - безвъзвратни (убити, пленени, безследно изчезнали).

  След Курск Германия поема безвъзвратно пътя към пълния разгром - отстъпления, поражения, капитулация.

  При такива интензивни сражения, както при Курск, голяма роля играят уменията и професионализмът на участващия в тях команден състав от двете страни, който организира и маневрира подходящи сили и структури, както и да взема адекватни решения в условията на неопределеност и риск. На базата на несложен метод са дадени числени примери от курските сражениея за количествена оценка на поетите рискове и вероятности от неблатоприятни събития.

  В предложените 18 очерка е направен преглед не само на непосредствените сражения, но и на редица предшестващи събития, свързани със състоянието на военните икономики, въоръжения и на типа на двете воюващи държави. В текстовете са дадени немалък брой заслужаващи доверие данни за числения състав и загубите на отделните съединения, както и текстовете на важни архивни документи. Приложение са и кратки биографични данни за 20 военачалници, взели най-активно участие в курската битка - по 10 от всяка страна.

  Това дава възможност на непредубедения читател сам да си направи изводи за разглежданите събития.

  Няма продукти, които да съвпадат със зададените от вас критерии.

  Оставете своето собствено мнение

  Вие разглеждате: Курският сблъсък

  Как ще гласувате за този продукт?*
   1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди
  Рейтинг