Добре дошли в книжарница Хермес

0700 17 666
0

Лъжите за Бог, в които вярваме

Намаляване
Увеличаване

Още изгледи

  Виж откъс от книгата
  12,95 лв.
  ISBN: 9789542617525
  Наличност: В наличност
  Година: 2018г.
  Страници: 216 стр.
  Размер: 12х16,5
  Тегло: 0.2500 кг.
  Корица: мека
  Цветност: черно/бяла
  Език: български
   
  Сподели
   

  Анотация

  От автора на световния бестселър „Колибата“

  В „Лъжите за Бог, в които вярваме“ авторът се опитва да ни помогне да намерим отговорите на тези въпроси и да се освободим от страховете и предразсъдъците си. Той ни насърчава да преосмислим най-разпространените погрешни представи за Бог, като цитира Библията, позовава се на теологични източници и споделя забавни случки.

  Тази книга няма за цел да налага строги дефиниции, нито да предизвиква ожесточени спорове. Тя е покана за диалог, призив за преосмисляне на втълпените ни догми. Преди всичко обаче тя е посветена на безусловната любов.

  ***

  Тази книга не предлага абсолютна сигурност. Изследването на „лъжите“ не води до окончателно, абсолютно виждане по темата. Тук по-скоро става дума за това да усетим вкуса на по-големите, по-значимите разговори. Всяка глава се отнася до твърдение, в което аз някога съм вярвал и отвъд което съм преминал. Възможно е вие да се идентифицирате с някои, а с други – не. Може да се съгласите или да не се съгласите със заключенията ми. Някои от тези идеи вероятно ще ви се сторят дълбоко провокативни, докато други ще ви изглеждат наивни и несериозни. Това е чудото и уникалността на нашите пътища и красотата на диалога и взаимосвързаността.

  Уилям Пол Йънг


   

   


  Мнения на клиент

  без Коментар от Георги
  ИМА ЛИ БОГ? ЕДИН ОТГОВОР, КОЙТО ЩЕ ВИ РАЗТЪРСИ

  категория: Мъдрост
  Tекст, който трябва да се чете с широко отворени очи... и сърце!

  Професорът в университета задал на своите студенти следния въпрос:

  - Всичко ли, което съществува, е създадено от Бог?

  Един от студентите смело отвърнал:

  - Да, създадено е от Бог.

  - Значи Бог е създал всичко? – попитал отново професорът.

  - Да, сър – потвърдил студентът.

  - Ако Бог е създал всичко, значи, че той е създал и злото, тъй като то така или иначе съществува. И съгласно принципа, че нашите дела определят нас самите, значи Бог е зло.  Студентът замълчал при този отговор. Професорът бил много доволен от себе си. Похвалил се пред студентите как още веднъж доказал, че Бог е мит.

  Още един студент вдигнал ръка и казал:

  - Мога ли и аз да ви задам един въпрос, Професоре?

  - Разбира се – отвърнал професорът.

  Студентът се изправил и попитал:

  - Професоре, а студ съществува ли?

  - Що за въпрос, разбира се, че съществува. На теб никога ли не ти е било студено?

  Студентите се засмели на зададения въпрос, но момчето продължило:

  - В действителност студ не съществува. В съответствие със законите на физиката това, което ние считаме за студ, всъщност е отсъствие на топлина. На практика човек или предмет могат да бъдат изучени в зависимост от това притежават ли и предават ли енергия. Абсолютната нула (-459,67 градуса по Фаренхайт) е пълно отсъствие на топлина. Всяка материя става инертна и не може да реагира при тази температура. Студът не съществува. Ние сме създали тази дума, за да опишем това, което чувстваме при липсата на топлина.

  Студентът продължил:

  - Професоре, тъмнината съществува ли?

  - Разбира се, че съществува.

  - Вие, отново не сте прав. Тъмнината не съществува. В действителност тъмнината е отсъствие на светлина. Ние можем да изучим светлината, но не и тъмнината. Можем да използваме призмата на Нютон, като разложим бялата светлина на множество цветове и изучим различната дължина на вълната на всеки цвят. Вие не можете да измерите тъмнината. Обикновен лъч светлина може да проникне в света на тъмнината и да я освети. Как можете да разберете колко е тъмно, което и да е пространство? Измерва се количеството светлина. Не е ли така? Тъмнината – това е понятие, което човек използва, за да опише отсъствието на светлина.

  Най-накрая младият човек попитал професора:

  - Сър, зло съществува ли?

  Този път професорът неуверено отвърнал:

  - Разбира се, както вече казах. Ние го виждаме всеки ден. Жестокостта между хората, престъпленията и насилието по целия свят. Това са примери за проявлението на злото.

  На това студентът отвърнал:

  - Злото не съществува, сър, или поне не съществува само по себе си. Зло – това е просто отсъствие на Бог. Това прилича на тъмнината и студа. Зло е дума създадена от човека, за да опише отсъствието на Бог. Той не е създал злото. Злото - това не е вяра или любов, които съществуват, както светлината и топлината. Злото – това е резултатът от отсъствието в сърцето на човека на Божествената любов. Това е наличието на студ, когато няма топлина, или тъмнина, настъпваща при липсата на светлината.

  Професорът мълчаливо седнал на мястото си. Името на младия студент било Алберт Айнщайн. (Публикуван на 12.02.18)

  бзз Коментар от георги
  Лажите за Бог,са много.
  Човек е устроен така от бог че окото не види ли и раката не пипне ли за него нее истина.
  А през нощтта светлината съществува ли?или щом не я виждаме не съществува!Съществува от другата страна на земята нали,и ние знаем че сутринта ще доиде.
  Живота съществува ли?Та всички ние сме 90%вода и 15%чисто земен прах-вещества?Съществува напук на това!!
  Бог съществува ли?ЩОМ ИМА ЖИВОТ ДА!!!
  Тая сила която наричаме Бог съществува може да нее под човешки образ дори да нее видима за нашет очи и да няма материя,но я има за това ни има и нас.
  Бог е Вяра Надежда Любов,Вярата виждате ли я ,не но ако вярвате в нещо това ви помага да го направите и постигнете нали?
  Надеждата виждате ли я не ,но с надеждата ставаме по силни и имаме волята да продължим и да успеем!
  Любов виждате ли я ,не но тя ни дава крила да летим?
  Така че понякога трябва да ВЯРВАМЕ в нещата който не се виждат и пипат но се усещат защото те са най важните!!!
  А БОГ ВИЖДАТЕ ЛИ ГО не ,както не виждате ВЯРАТА,НАДЕЖДАТА И ЛЮБОВТА,но ги ИМА НАЛИ!!!И ГИ УСЕЩАТЕ ,А БОГ Е ВСИЧКО ТОВА ЗНАЧИ ГО УСЕЩАТЕ ,и както знаета че другите съществуват,така съществува и БОГ!!!
  (Публикуван на 12.02.18)

  Оставете своето собствено мнение

  Вие разглеждате: Лъжите за Бог, в които вярваме

  Как ще гласувате за този продукт?*
   1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди
  Рейтинг  Въведете текст

  Защо държим постоянно да намираме начини да се самоопределяме, като се противопоставяме на някой друг?


   


  И така, християнин ли е Бог? Ако имате предвид дали Бог обича разделението и смята за аутсайдери хората от други вероизповедания, религии и начини на мислене, докато не се помолят по специален начин, за да „влязат”... тогава не, разбира се. Ако имате предвид дали Бог се отнася към всички ни като към възлюбени ближни, затънали в невежество и нещастие, дали Бог ни обича и не спира да намира начини да ни води към откритието, че Исус е нашият единствен път, истина и живот... тогава да, разбира се.


  За първи път Новият завет е бил написан на разпространения „народен” гръцки – койне (по-голямата част). Познайте коя е гръцката дума за „обвинявам, клеветя”, например в „Сатаната е клеветник” (виж Откровение на св. Йоан Богослов” 12:10) – това е κτηγορέω  (katēgoréō) откъдето сме взели думата „категоризирам”. Тя означава “да поставим нещо или някого в група, в категория”. Ние постоянно го правим, понякога уместно. Но когато подобно категоризиране крие имплицитна преценка на нечия стойност и осъждането му, то ни прави съучастници на противника на човечеството – Сатаната. Въвличането в разделящи ни обвинения отслабва, дори разпокъсва единството на човешката същност и ние ставаме палачи на Христовото тяло.


  Категориите са полезни, когато имат за цел да ни помогнат да разберем и да живеем в този космос, който обитаваме всички, но те имат огромната сила да разделят и да рушат взаимовръзките. За детето е добре да научи разликата между мен и теб, родител и неродител, безопасно и опасно, но категории, които са въведени с цел да се поставят здравословни граници, често се превръщат в стените на затвор както за „другите”, които са отвън, така и за „нас”, които сме вътре.


  Ако всички живеехме изолирано в пещери и имахме свободата да делим нещата „по кутии”, както искаме, щеше да е добре; никой нямаше да пострада. Но положението не е такова – ние живеем в общност и въпреки че много от нас въстават срещу моралните претенции за културно и религиозно превъзходство, все още сме склонни да поставяме всичко в спретнати мисловни и езикови категории.


  Да вярваш (да се уповаваш) е действие, а не категория. Истината е, че всяко човешко същество се движи между вярата и неверието. Въпреки това ние продължаваме да категоризираме хората на вярващи и невярващи.


  Редовно ме питат християнин ли съм. Обикновено отговарям: „Кажете ми, ако обичате, какво според вас означава да си християнин и аз ще ви кажа дали съм един от тях”. Ако хората днес дефинираха „християнин” според по-горното описание на „христосчетата”, на драго сърце ще приема и ще се съглася с подобна категоризация, ще го направя като представител на борещите се общности от последователи на Исус, било през първи, било през двайсет и първи век. Най-висша чест е да бъдеш изражение на Христос и живота Му в света, да бъдеш такъв тип християнин.


  В книгата си „Тайнството на Христос – и защо не го разбираме” Робърт Ф. Кейпън пише: „Християнството не е религия. Християнството оповестява края на религията, а не началото на нова, нито на най-добрата от всички религии. Ако кръстът е знак за нещо, той е знак за това, че Бог е излязъл от религиозния бизнес и е решил всички проблеми на света, без да иска което и да е човешко същество да направи каквото и да е религиозно нещо. Всъщност кръстът е знак за това, че религията не може да стори нищо за проблемите в света – че тя никога не е давала и няма да даде резултати”.


  Християнството не е „пътят”. Исус е Пътят!