Добре дошли в книжарница Хермес

0700 17 666
0

"Истанбулска загадка" - история за брутално убийство, древен храм, изчезнало съкровище.

Публикувано на 23.08.2013 от adm 0 коментара

ИЗДАТЕЛСКА КЪЩА „ХЕРМЕС”
представя

ИСТАНБУЛСКА ЗАГАДКА

от Лорънс О`Брайън

Очаквайте на: 30.08.2013 г.!

БРУТАЛНО УБИЙСТВО. ДРЕВЕН ХРАМ. ИЗГУБЕНО СЪКРОВИЩЕ

 


За автора     

Лорънс О`Брайън е роден в Дъблин. Завършва бизнес и информационни технологии в Оксфорд. Въпреки че заема отговорен пост в голяма компания в Лондон, той не се отказва от мечтата си да стане писател. Лорънс посвещава цялото си свободно време на това, като посещава курсове за творческо писане и конференции на писатели. Всяка сутрин става в четири часа и пише дългообмисляния си исторически роман. Изпраща го в няколко издателства, но го отхвърлят навсякъде. Лорънс обаче не се отказва и продължава да усъвършенства писателските си умения. Захваща се с нов роман и така след множество редакции на бял свят се появява „Истанбулска загадка“.
Историята за това как едно от най-големите издателства решава да издадe „Истанбулска загадка“ е вдъхновяваща за много прохождащи писатели. Лорънс О`Брайън решава да публикува текста на сайт за нови автори на издателството. Достъпът до книгите е свободен и читателите гласуват за прочетените заглавия. Извършва се автоматично класиране на най-харесваните книги и тези от челните места се разглеждат от редакторския екип. „Истанбулска загадка“ набира десетки хиляди положителни гласове, като междувременно е включена в конкурс за нови автори. Лорънс е убеден, че е невъзможно да бъде избран сред всички кандидати. За негова огромна изненада той не само печели конкурса, но и скоро романът му е издаден, а правата са продадени в 18 страни. Идеята бързо прераства в поредица с главни герои Шон Раян и Изабел Шарп. Следващите две заглавия са „Йерусалимска загадка“ и „Манхатънска загадка“.

За книгата

Храмът „Света София“ в Истанбул

Фотографът от Британския институт по приложни изследвания Алек Зегливски заминава за Истанбул по проект за заснемането на мозайките в „Света София“. Няколко дни по-късно той е открит обезглавен в близост до храма.
Храмът „Света София“ в Истанбул
Шон Раян пристига в древния град, за да идентифицира тялото на приятеля си Алек. Той е твърдо решен да разбере кой и защо е убил младия мъж. За разплитането на мистерията Шон разполага единствено с няколко фотографии на неизвестни мозайки. Преди обаче да разбере къде са направени снимките, двама мъже се опитват да го убият. Шон се спасява с помощта на служителка по сигурността към консулството – Изабел Шарп. Двамата се впускат в опасно търсене на истината, което ще ги отведе в подземните тунели и тайни коридори на Истанбул. Там те ще се натъкнат на чудовищен замисъл за масово унищожение.

Страхотен приключенски трилър за почитателите на Дан Браун и Скот Мариани.

Интервю с автора

Без какво не можете да живеете?
Семейството ми, разбира се, и лаптопа ми на второ място. И книгите. Може би книгите са преди лаптопа! Също така и филмите, хубавата телевизия и музиката, която те кара да потанцуваш.

Кои автори ви вдъхновяват?
Сред любимите ми автори са Толкин, Артър Конан Дойл, Чарлз Дикенс, Уилбър Смит, Кати Райкс. Обичам истории с хубав сюжет и пълнокръвни образи.

Кои пет популярни личности бихте желали да поканите на вечеря?
Не бих пропуснал някои от гореизброените писатели. Бих искал да разбера какво точно се е случило с последния византийски император Константин ХI, а и да поразпитам пророк Йеремия какво е направил с Ковчега на завета. Ако Савската царица успее да дойде, тя ще заеме почетно място на масата.

Как протича типичния ви работен ден?
Започвам да пиша в осем сутринта до обед, като обикновено преди това чета или правя справки в интернет. Освен това чета исторически книги и интересни истории вечер. Следобед редактирам или пиша в блоговете си. Хобито ми е да гледам звездите и да слушам историите на непознати хора.

Отделяте ли много време за проучвания за книгите ви?
Обичам да проучвам. Обичам да чета историята на всеки град, в който се развиват книгите ми и посещавам всеки един от тях. Пътешествията са моя страст и това ми позволява да вдъхна ароматите на дадено място и да се запозная с местни хора.

Героите ви изненадват ли ви?
Да, понякога и самият аз не знам какво ще каже след малко героят ми. Това е част от забавната страна на писането.

Защо написахте „Истанбулска загадка“?
Заради страстта ми към Истанбул. И заради интригуващата историческа загадка.

Животът ви промени ли се след публикуването на книгата?
Да, макар да не вярвах, че ще се случи. Благодарение на добрите продажби във Великобритания и преводните издания, вече не съм на пълен работен ден в офис. Най-накрая ще си почина след 25 години работа на заплата. Все едно съм излежал присъда! Разбира се, че имам куп дребни проблеми, но писането промени живота ми за добро.

Бихте ли променил нещо, ако можехте да върнете времето назад?
Тряваше по-рано да се досетя да се уча от други писатели. Прекарах 13 години в лутане, от които 5 отделих за книга, която не ставаше.  Явно се уча бавно, но писането е трудна работа и ми костваше години усилен труд и лишения. „Истанбулска загадка“ има 25 редакции, за следващата – „Йерусалимска загадка“, се наложи да се направят само 7. Очевидно вече се справям. Радвам се все пак, че извървях този път. Научих ценни уроци.

Какво ви кара да не се отказвате?
Звучи като клише, но винаги съм мечтал да стана писател. Като дете често разказвах приключенски истории на приятелите си в квартала. Двама от тях се самоубиха преди да навършат пълнолетие. Тогава Ирландия беше страна на репресии, тайни и позор. И все още е. Пиша книгите си в памет на приятелите ми.

Отзиви

Стегнат сюжет, който бързо въвежда читателя в древна конспирация. Авторът умее да пише увлекателно. Телеграф

Забележителен дебют: добре написан, красиви описания, остроумни диалози и въздействащо усещане за надвиснала опасност. Ланкъшир Ивнинг Поуст

Този качествен трилър загадка прилича на турски сладкиш. Впечатляващият трилъров дебют на О`Брайън комбинира динамично действие и много любопитни исторически факти. Айриш Индипендънт


Тази публикация се намира в Интервюта, Любопитно и беше тагната с интервю, истанбулска загадка, Лорънс О`Брайън, Дан Браун, Истанбул, Храмът „Света София“, Скот Мариани

Коментари