Добре дошли в книжарница Хермес

0700 17 666
0

Най-продавания португалски автор в света Жозе Родригеш душ Сантуш с нова книга и на посещение в България

Публикувано на 06.12.2016 от adm 0 коментара

На 8 декември излиза „Мъжът от Константинопол“ – новата книга на най-продавания португалски автор в света Жозе Родригеш душ Сантуш. За радост на хилядите му почитатели в нашата страна, на 14 декември писателят отново пристига в България. Той ще бъде в страната ни по покана на португалски културен и езиков център "Камойнш София", с подкрепата на Посолство на Португалия и Издателска къща „Хермес“.

Поводът е официалната премиера на „Мъжът от Константинопол“ и популяризирането на португалския език и култура. Тази година за първи път авторът ще се срещне и с почитателите си в Бургас.

Заповядайте!

 

  • София

  • 14 декември, сряда, 19,00 часа, НДК, ет. 3, Сцена – премиера на „Мъжът от Константинопол“ .

  • 15 декември, четвъртък, 18,00 часа, НДК, ет. 3, щанд № 328, „Хермес“ - среща с автограф.

Събитията са част от културната програма на Софийския международен панаир на книгата.

 

 

Жозе Родригеш душ Сантуш

Един от най-обичаните чужди автори в нашата страна

 

Жозе Родригеш душ Сантуш е роден през 1964 г. в Мозамбик. Баща му е лекар, който оказва помощ на пострадали при военните сблъсъци в разкъсваната от гражданска война страна. След обявяването на независимостта на Мозамбик семейство Сантуш се установява в Лисабон. Не след дълго те се преместват да живеят в португалската колония в Китай – Макао. На седемнайсетгодишна възраст Жозе Родригеш вече работи като репортер в местното радио.

Сантуш завършва журналистика в Лисабон и заминава за Лондон, където постъпва на работа в Би Би Си. Няколко години по-късно амбициозният репортер чете късните новини в Португалската национална телевизия и преподава журналистика в Нов лисабонски университет. Станал свидетел на ужаса на войната още като дете, той прави изключителни репортажи за военните конфликти в различни горещи точки по света: Южна Африка, Ирак, Израел, Палестина, Босна и Херцеговина, Сърбия, Грузия. За работата си Сантуш получава редица престижни международни награди.

jose-01

Авторът по време на прессреща в

Литературен клуб „Перото“, НДК

Жозе Родригеш става известен като писател с романа „Кодекс 632“ („Хермес“, 2009), който се превръща в литературна сензация, бестселър №1 е на 2005 г. в Португалия. Завладяващата история за истинската самоличност на Христофор Колумб скоро е издадена и в редица други страни, като Испания, Италия, САЩ, Русия, където също се радва на успех. С „Божията формула“ („Хермес“, 2009) Сантуш се утвърждава като водещо име в съвременния европейски интелектуален трилър. По повод премиерата на българското издание на „Божията формула“ авторът гостува в страната ни по покана на издателство „Хермес“. Големият читателски и медиен интерес към книгите му стана причина и за последвалите още две гостувания на португалеца по повод други негови романи – „Седмият печат“ („Хермес“, 2011) и „Последната тайна“ („Хермес“, 2013).

Многобройните почитатели на Сантуш често изтъкват като най-силна страна в книгите му обективния анализ на интересни теми, които засягат съвременното общество. Във всяко заглавие от поредицата с главен герой професора криптолог Томаш Нороня авторът ни поднася синтез от пространни проучвания на най-различни актуални въпроси: научните доказателства за съществуването на Бог („Божията формула“), екологичните проблеми и ядрената заплаха („Седмият печат“), ислямския радикализъм („Божият гняв“), истинската самоличност на Исус Христос („Последната тайна“), причините за световната финансова и икономическа криза („Ръката на сатаната“).

Миналата година Жозе Родригеш душ Сантуш беше специален гост в третото издание на Софийския международен литературен фестивал, което съвпадна и с българската премиера на романа – „Ключът на Соломон“.

jose-02

Желаещите да получат автограф от

Жозе Родрижеш душ Сантуш на щанда на „Хермес“

миналата година бяха стотици

Сега Издателска къща „Хермес“ представя новата книга на Жозе Родригеш душ Сантуш - „Мъжът от Константинопол“.

Базирани на реални събития, романът разказва невероятната история на един визионер, изиграл ключова роля в изграждането на модерното общество.

За книгата

mujut-ot-konstantinopol-koricaМлад мъж пристига в най-луксозния хотел в Лисабон, за да види умиращия си баща. Калуст Саркисян е изпаднал в кома и когато идва за кратко в съзнание, иска да се сбогува със сина си. За изненада на Крикор, баща му със сетни сили посочва към купчина листове и изрича последните си думи: Какво е красотата?

Арменецът взема листовете, за да открие, че това са мемоарите на баща му, озаглавени „Мъжът от Константинопол“. Крикор трескаво започва да чете и попада в напълно непознат свят – Константинопол в залеза на Османската империя. В този период на религиозно напрежение и динамични промени малкият Калуст израства, заобиколен от красотата на града на Босфора. Момчето развива силен естетически усет, но преди да се отдаде на изкуството, Калуст трябва да се докаже като далновиден предприемач. Той не просто натрупва състояние, а се нарежда сред най-богатите хора в Европа.


Тази публикация се намира в Новини начална

Коментари