Добре дошли в книжарница Хермес

0700 17 666
0

Нека ви разкажем за Хорхе Букай - голям почитател на българския фолклор

Публикувано на 04.06.2014 от adm 0 коментара

Традиционно нашите гости от света, писателите, които каним в България, ги водим на вечеря в типично български заведения, с българска кухня и програма. Това обикновено им харесва. Запознават се с националните ястия и българския фолклор. При Хорхе Букай се получи нещо повече от харесване. Още на първата вечеря забелязахме, че той с любопитство следеше програмата, весело си почукваше с пръсти по масата, а на лицето му грееше възхитителна усмивка. Тогава сподели, че се интересува от фолклора на различните държави и че в него открива различни черти от националния характер. Истински бяхме учудени обаче, когато на поканата да играем българско хоро той лесно се съгласи и влезе бързо в ритъма. Върна се на масата потен, но доволен.
 
 
 
След малко по микрофоните обявиха, че специален гост на заведението е световноизвестният аржентински писател Хорхе Букай! Той стана и се поклони. В този момент се чу един истеричен женски вик: „Хорхе, това ти ли си?“. Оказа се на млада дама от съседната маса, която празнуваше рожден ден, а на хорото е играла до Хорхе, без да знае това. За нея това беше уникално.
 
Дамата се втурна към нашата маса, дойде пред Хорхе, падна на колене и му целуна ръка! Всички бяхме онемели, защото рядко се случва да ставаме свидетели на подобна сцена. Почит и уважение към един писател, неподправена реакция на една от неговите почитателки. Сцената приключи още по-щастливо – подарихме на рожденичката книга с автограф от Хорхе, а по стар български обичай, от съседната маса се засилиха няколко бутилки към нашата.
 
 
 
На следващата година отново бяхме в това култово заведение. Този път сценарият се оказа друг. Домакините се бяха подготвили и в разгара на купона Хорхе бе поканен от две млади и красиви девойки в национална носия да се включи в програмата. Той без колебание стана и се появи на сцената. Започнаха да го обличат в народна носия – завиха му един дълъг червен пояс, поставиха му елек и накрая му сложиха на главата един български калпак. Истински българин от времето на Хаджи Генчо и Дядо Либен. Така нашият приятел игра с момците и девойките, някои от стъпките бяха сложни и трудни, но той видимо бързо усвояваше уроците. Всичко завърши с пот, усмивки и много овации.
 
 
 
Хорхе Букай наистина е голям приятел на България и почитател на традиционната българска музика. Единствените подаръци, които приема от нас, са дискове с народна музика. Сподели, че това е негово хоби и в дома си има стотици дискове от различните държави, които е посетил. Така че почитателите на Хорхе Букай да не се учудват, че някои от неговите премиери започват с музикален поздрав. Той видимо се радва на това и е истински щастлив.
 
Стойо Вартоломеев
 
 
 
ПРЕМИЕРИ НА „20 СТЪПКИ НАПРЕД“ И „ПОГЛЕДНИ ОТНОВО“ С УЧАСТИЕТО НА ХОРХЕ И ДЕМИАН БУКАЙ
 
https://www.facebook.com/events/298145080360594/
 
 
София – 10 ЮНИ 2014 г. (вторник), 19,00 ч.
 Аула „Максима“ в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), бул. „Христо Смирненски“ №1
Велико Търново –  11 ЮНИ 2014 г. (сряда), 19,00 ч.  Музикалнодраматичен театър „Константин Кисимов“, ул. „Васил Левски“ №4
Пловдив – 12 ЮНИ 2014 г. (четвъртък), 19,00 ч.  Дом на културата „Борис Христов“, ул. „Гладстон“ №15
 
 

Последвайте събитието във Фейсбук тук!


Тази публикация се намира в Любопитно, Новини начална и беше тагната с хермес, книги, Хорхе Букай, Демиан Букай, двамата Букай, Погледни отново, Нека ви разкажем, Хорхе Букай книги, 20 стъпки напред

Коментари