Добре дошли в книжарница Хермес

0700 17 666
0

Нека ви разкажем за Хорхе Букай истории за сармички и още нещо

Публикувано на 04.06.2014 от adm 0 коментара

    Нека ви разкажем за Хорхе

Истории за сармички и още нещо

 

Преди години издадохме една прекрасна книга – „Три чаши чай“ – от Грег Мортенсън и Дейвид Релин, която читателите оцениха високо. В нея Хаджи Али, старейшина на Корфе, казва:
„Тук, в Пакистан и Афганистан, преди да започнем работа с някого, ние изпиваме три чаши чай. На първата чаша той е непознат, при втората – почитан гост, при третата – член на семейството, а за своето семейство ние сме готови да сторим всичко – дори да умрем“.

Защо си припомних тези думи, какво общо има между тях и Хорхе? Има, но не е чаят, а сармичките. Този прочут станимашки специалитет – казвам го не само защото съм родом от Асеновград – бе едно от първите неща, които ни сближиха с Букай. Сармички в различни варианти – със зелев лист, лозови, с лапад. Знаете поговорката ни, че за да опознаеш някого, трябва да изядеш една торба сол с него. С Хорхе Букай нямахме толкова време, а при първото му гостуване изобщо не сме предполагали, че ще има второ, трето, че и четвърто. Сармичките, които му препоръчахме още при първата вечеря, толкова много му харесаха, че стопиха всички ледове, разрушиха всички стени, скъсиха разстоянията между нашия гост и екипа ни. Открихме Хорхе – световноизвестен писател, но обикновен човек, земен, забавен, искрен. Разказа ни как нещо подобно е готвела баба му в Аржентина, но то било далеч от нашите сармички. Започнахме да гадаем откъде ли баба му е научила рецептата за ястието – от сирийските си предци или от българските емигранти в Буенос Айрес. Но това вече нямаше особено значение. След българския фолклор, който Хорхе познава и обича, ние го спечелихме и с кухнята си. А още не беше видял България, в която истински се влюби.

„Който работи добре – усмихваше се Хорхе, – трябва и добре да се храни!“ Той, а и ние работехме наистина много добре. Изнесе лекции и раздаде автографи на хиляди свои почитатели в София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна. Понякога се чудехме как издържа, но май е права колежката ми Вера, че срещите му с хората го зареждат с енергия.
По-горе споменах семейството. И ще се върна пак към него. На обядите (вечерите бяха късни и кратки) всеки си поръчваше по нещо. Отделно от сармичките. Хорхе ни разказа, че неговото семейство било патриархално, както повечето в Аржентина, и там било обичайно всеки да опита от храната на другия. Докато говореше, той се пресягаше, бодваше си кюфтенце от нечия чиния, клатеше доволно глава. После си избираше пълнена гъбка, ребърце на скара, пържено дробче. Подобно споделяне на храната, освен приятелство и доверие, показваше, че Хорхе Букай е приел екипа на „Хермес“ като част от своето семейство. А той, сякаш някак неусетно, стана един от нас.
Информация за това, че Хорхе обича сармички, се появи в медиите. И какво се случи? Негови почитателки започнаха да му носят домашни сармички на срещите в Стара Загора, във Варна, а една женица донесе тенджерка в офиса ни в Пловдив. Няколко дни след като той си беше заминал последния път. Но аз не съм сигурен, че си е тръгвал. И сега пак пристига. Ще го посрещнем като стар приятел – с прегръдка. И станимашки сармички.

 

                                                                                                    Валентин Георгиев

 

ПРЕМИЕРИ НА „20 СТЪПКИ НАПРЕД“ И „ПОГЛЕДНИ ОТНОВО“ С УЧАСТИЕТО НА ХОРХЕ И ДЕМИАН БУКАЙ


София – 10 ЮНИ 2014 г. (вторник), 19,00 ч.
 Аула „Максима“ в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), бул. „Христо Смирненски“ №1

Велико Търново –  11 ЮНИ 2014 г. (сряда), 19,00 ч.
 Музикалнодраматичен театър „Константин Кисимов“, ул. „Васил Левски“ №4

Пловдив – 12 ЮНИ 2014 г. (четвъртък), 19,00 ч.
 Дом на културата „Борис Христов“, ул. „Гладстон“ №15

 

Последвайте събитието във Фейсбук тук!


Тази публикация се намира в Без категория, Любопитно, Новини начална и беше тагната с книги, Хорхе Букай, книги на Хорхе Букай, истории, Демиан Букай, двамата Букай, Погледни отново, Нека ви разкажем, 20 стъпки напред

Коментари