Добре дошли в книжарница Хермес

0700 17 666
0

Отбелязваме Международния ден на книгата и авторското право с премиера на български автор

Публикувано на 24.04.2015 от adm 0 коментара

 

На 23 април в книжарница „Хермес“ – Централ авторът Йордан Ганчовски представи първия си роман, издаден на български език – „Нощта на Десети“. Премиерата беше и своеобразен поздрав на ИК „Хермес“ към всички ценители на книгите по повод Международния ден на книгата и авторското право.

„В Испания е традиция от десетилетия на този ден хората да си подаряват книга. Това е любимият ден на всички издатели и книготърговци там“ – пошегува се издателят Стойо Вартоломеев и си пожела това да се случи скоро и при нас. 

Издателят сподели, че познава Йордан Ганчовски като автор на публицистични и поетични текстове и е бил възхитен, когато е прочел ръкописа. „Красотата е и в асиметрията“ – каза той. Именно разчупеният сюжет, колоритните герои, ироничното чувство за хумор на книгата го убедили да я издаде.

 

Йордан Ганчовски сподели с присъстващите пътя, който е извървял от България до Чикаго и обратно. На въпрос от публиката: „Повече българин ли се чувствате, или американец?“, авторът даде категоричен отговор: „Можеш да се чувстваш българин и на Северния полюс, а емигрант – в собствената си спалня. Аз съм българин – независимо в коя част на света се намирам“. Публиката имаше възможност да чуе финала на романа, което допълнително предизвика нейното любопитство.

С присъствието си автора уважиха колегите му Юлий Славов, Антон Баев, Стефан Бонев, Начо Христосков.

Премиерата завърши с традиционната томбола, снимки и автографи.

 


Тази публикация се намира в Новини начална и беше тагната с книга, премиера, Йордан Ганчовски, 23 април

Коментари