Добре дошли в книжарница Хермес

0700 17 666
0

Пловдивският илюстратор Борис Стоилов спечели награда на националния фестивал в Сливен

Публикувано на 10.05.2013 от adm коментари

От 7 до 9 май в Сливен се проведе ежегодният Национален фестивал на детската книга. Събитието се организира от Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ с подкрепата на Министерството на културата, Община Сливен, българските издателства на детска литература и др. Петнадесетото юбилейно издание на фестивала премина под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова. В програмата бяха включени литературни премиери, концерти, изложби и карнавално шествие.

Кулминация на събитията бе тържествената церемония по връчване на националната награда „Константин Константинов“ за принос в книгоиздаването за деца през предходната година. Голямата награда за цялостен принос бе връчена на писателя Георги Мишев, който получи почетната статуетка лично от вицепрезидента на Република България.

Носител на наградата в категория „Илюстратор“ стана пловдивският художник Борис Стоилов, чиято кандидатура бе внесена от Издателска къща „Хермес“. Талантливият художник беше отличен за илюстрациите към книгите „Майстори на приказката: Шарл Перо“ и „Майстори на приказката: Братя Грим“. Борис Стоилов работи с издателство „Хермес“ от 1992 г. и е автор на илюстрациите към серията с детско-юношеска класика „Златно перо“, на илюстрованите поредици „Вечните български приказки“, „Приказният свят на Шехеразада“ и много други. Сътрудничеството му с издателството продължава да се развива успешно.
Борис Стоилов впечатли журито с невероятната си техника на рисуване и изключителната способност да предава атмосферата на текста. Неоспоримият му талант и професионализъм са високо ценени и извън пределите на България – илюстрирани от него книги се издават в Канада, Франция и Румъния.


Тази публикация се намира в Любопитно и беше тагната с хермес, Награда, Национален фестивал на детската книга, Сливен, Борис Стоилов, илюстратор

2 Responses to Пловдивският илюстратор Борис Стоилов спечели награда на националния фестивал в Сливен

 • Veselina
  Veselina каза:

  най-хубавите книижки, които съм купувала за мен и моят син! Невероятни илюстрации. Наистина браво на художника. Текста също ми ни харесва, благодарим ви Хермес :)

  Posted on 16.06.2014 at 9:33

 • Йонкова
  Йонкова каза:

  Прекрасни илюстрации. Точно така си представям да изглеждат рисунките в детските книжки. Така освен с текста книгите ще запленят сърцата на малките читатели. Чудесно е, че художникът се е посветил именно на тази публика, а също и за голяма радост на майките, татковците, бабите и дядовците. Пожелавам му много успехи, които съм убедена, че ще постигне с такъв талант. Благодаря му за невероятното удоволствие, което доставя!

  Posted on 03.11.2018 at 9:03

Коментари