Добре дошли в книжарница Хермес

0700 17 666
0

Премиерата на „Боби Блажения и Другия американец“ предизвика невиждан фурор и изчерпани книги

Публикувано на 03.04.2015 от adm 0 коментара

На 31 март Книжен център Greenwich беше препълнен – всички седящи места бяха заети, правостоящите гости заемаха целия първи етаж, като дългите опашки стигаха почти до изходите на книжарницата. За първи път в историята на обилно заредения Greenwich едно заглавие се изчерпи напълно поради невиждания интерес и се наложиха поетапни презареждания. Причината – новата книга на Емил Андреев, която излезе след цели 5 години затишие – сборникът с разкази и повести „Боби Блажения и Другия американец“.

 

Събитието откри издателят Стойо Вартоломеев. Той разказа за запознанството си с текстовете на автора преди 30 години и за удоволствието да работи с толкова сговорчив и талантлив писател като Андреев днес. Вартоломеев отбеляза дълбочината на героите и сюжетите в разказите, като сподели, че е отправил предложение към автора да разгърне някои от тях в романи.

Професор Иван Станков си припомни дългото приятелство с Емил Андреев, как преди години писателят е свирил Ричи Блекмор на акустична китара, а музиката и досега е останала да звучи в творчеството му. Станков отбеляза, че читателите на Андреев, които харесват старите му разкази, със сигурност ще харесат и новите, защото някои от познатите герои мигрират и тук, макар и епизодично.

Писателят Недялко Славов също каза няколко думи. Според него Емил Андреев е попил цялото величие на своя Дунав и речта в произведенията му се лее право в душите.

Авторът Емил Андреев беше трогнат и благодари от сърце на всички присъстващи. Заедно с актрисата Ана Пападополу прочетоха разказа „Плавеят“, който разкрива необикновената любов между плаващото по реката дърво и речната рибка, а любовта е представена от гледните точки на двамата влюбени.

Сред гостите присъстваха много от съвременните големи български писатели, като Милен Русков, Деян Енев, Владимир Зарев, Захари Карабашлиев, Калин Терзийски, Йордан Ганчовски, Васил Георгиев, Йордан Попов и други, които дойдоха, за да подкрепят своя приятел и колега. Опашката за автографи изглеждаше безкрайна, а книгите се оказаха недостатъчни. Поради огромния интерес се планува втора среща с Емил Андреев в Книжен център Greenwich, на която неуспелите да се сдобият с автограф читатели да получат тази възможност.


Тази публикация се намира в Новини начална, Събития в отминалите дни и беше тагната с книга, премиера, емил андрее

Коментари