Добре дошли в книжарница Хермес

0700 17 666
0

Премиера на "История на изкуството като археология" от Аделина Странджева в Пловдив

Публикувано на 08.03.2018 от adm 0 коментара

ИЗДАТЕЛСКА КЪЩА „ХЕРМЕС“

Има удоволствието да Ви покани

на

ПРЕМИЕРА НА

ИСТОРИЯ НА ИЗКУСТВОТО КАТО АРХЕОЛОГИЯ“

ОТ АДЕЛИНА СТРАНДЖЕВА

В ГРАД ПЛОВДИВ

 

Istoria na izkustvoto -CENTRAL-flaer

Заповядайте на 13 март (вторник) от 18,00 часа

в Книжарница „Хермес“, Централ, ул. „Княз Александър I”, № 43

За книгата

Доц. д-р Аделина Странджева е преподавател в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Интересите й са в областта на възрожденската литература, фолклора и литературата за деца.

Непознат за широката публика и за специалистите по Възраждане ръкописен учебник по история на изкуството и културата е разчетен и подложен на задълбочен коментар. Той е създаден през 1861 г. от Йоаким Груев, а по-важното – по него се е преподавало години наред в Пловдивското епархийско училище. Ръкописът носи подвеждащото за съвременника заглавие „Записки по архиология“, но през ХIХ век европейското разбиране за археология се припокрива с история на изкуството. Разчитането на учебника и работата с много допълнителни архивни документи, които потвърждават неговата функция на школска книга от епохата на Възраждането, е принос към историята на идеите, историята на литературата, историята на понятията и историята на педагогиката у нас.

Такова изследване може да ни предложи само културолог филолог, изграден познавач на Българското възраждане, какъвто в случая се явява Аделина Странджева. Нейният принос за пореден път ни убеждава, че възрожденската литература не е една „капсулирана монада“, изчерпала възможностите си да ни изненадва с нещо непознато.

Акад. Иван Радев


Тази публикация се намира в Без категория и беше тагната с история на изкуството като археология, аделина странджева

Коментари