Добре дошли в книжарница Хермес

0700 17 666
0

Премиера на "Млада Виена" в млада България в София

Публикувано на 08.03.2018 от adm 0 коментара

ИЗДАТЕЛСКА КЪЩА „ХЕРМЕС“

И

КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР

СУ „Св. Климент Охридски“

Имат удоволствието да Ви поканят на

ПРЕМИЕРА НА „МЛАДА ВИЕНА" В МЛАДА БЪЛГАРИЯ

ОТ МЛАДЕН ВЛАШКИ

В ГРАД СОФИЯ

Mlada Viena - Sofiiski Universitet Pokana 16x11

Заповядайте на 16 март (петък) от 18,30 часа в

Ректорат на Софийския университет

Конферентна зала, Северно крило, ет. 2

ЗА МЛАДА ВИЕНА" В МЛАДА БЪЛГАРИЯ

Тази книга връща на българската колективна памет изгубени културни фигури и събития от покрит със забрава културен пласт.

За пръв път българският читател може да се запознае с характера на драматичното творчество на групата „Млада Виена“, в което намира литературно отражение духът на Виенската модерност. Виена около 1900 г., когато успоредно с появата на научните теории на Ернст Мах, Зигмунд Фройд, Ото Вайнингер творят Херман Бар, Артур Шницлер, Хуго фон Хофманстал.

В какви отношения влиза духът на краевековна Виена с младата българска култура? Каква роля играе българският княз Фердинанд като фигура на Виенската модерност? Как в ранното творчество на Теодор Траянов, което съвременниците му възприемат като начало на българския символизъм, присъства младовиенският дух? Защо в превода на Хофмансталовата „Електра“ Николай Лилиев разкрива неподозираните възможности на българския език да изразява ужас и човешки потрес? Как Гео Милев стига до „кубистична“ интерпретация на същата пиеса? Как социалистите „употребяват“ пазарно Шницлеровото „Хоро“? Каква е истината за постановката на „Младият крал“ по „изгубеното“ експозе на Теодор Траянов и музика на Димитър Караджов във Виена?

Отговорите на тези въпроси, за чието съществуване в съвременната българска култура няма отредено място, са плод на дългогодишната литературно-археологическа и контекстуално реконструктивна работа на автора.


Тази публикация се намира в Без категория и беше тагната с Младен Влашки, МЛАДА ВИЕНА В МЛАДА БЪЛГАРИЯ

Коментари