Добре дошли в книжарница Хермес

0700 17 666
0

Радослав Гизгинджиев: "Дневниците" създадоха романа "РАЙ"

Публикувано на 29.11.2013 от blogger 0 коментара

 "Дневниците" създадоха романа "РАЙ"

Втората ти книга „Страници от Рая. Дневниците.“ се оказа нещо много различно от „РАЙ“. Текстовете в нея звучат от нестинарски наричания; призоваване на някакви стихии. Как се пише книга като тази? И смяташ ли, че хората, които са харесали „РАЙ“, ще им допадне  „Дневниците“?

   -  Няколко пъти съм казвал, че страници от „Дневниците“ създават „РАЙ“. Книгата, която излиза като втора, всъщност е написана първа.  "Дневниците" са създадени изцяло в ритъма на „вдъхновеното писане“, някои знаят, какво точно представлява то в подробности, а тези, които не са запознати само ще кажа, че е вид писане, в което думите те водят, а не ти тях. Книга като „Дневниците“ се пише много трудно и много дълго, тези които са я разтворили и са я разбрали, много добре усещат по колко дълги, тъмни и страшни пътеки ги водя. Едни читатели твърдо и категорично ще откажат да видят „местата“, на които ще ги заведа и няма нищо странно в това, че някои ме отричат. Хората, които харесват „Дневниците“, нямам идея дали ще харесат „РАЙ“ и обратно. Двете книги привидно нямат нищо общо като стилистика, но колкото и странно да звучи – втората създава първата. Освен това и сбъдва сюжета на „РАЙ“, тя ще послужи и като връзка с ключове, които ще отключат „Вратите“, които скоро ще се появят на пазара.

Като че ли литературните критици ти обявиха война, многократно бяхме свидетели на публични спорове между теб и тях. Защо се получава така? Не търпиш ли критика?

- Ще започна с това, че литературни критици в България няма. Аз лично не познавам такива, не съм и комуникирал под никаква форма с явлението „литературен критик“ в смисъла, в който света познава това понятие. Имало е дискусии между мен и блогъри, които се изживяват като представители на литературни медии, каквото и да означава това. Правя нещата, които усещам,  всякакви мнения могат да възникнат, но те не променят посоката, по която вървя. Ако има някаква война, то аз не участвам в нея, защото каузата за тяхната концепция не е по-важна от моите приоритети, а те не включват вдигането на рейтинга на техните сайтове и блогове.

В Интернет ти си един от най-цитираните съвременни български автори, да не кажа най-цитираният. Преди да се появи "РАЙ", вярвал ли си, че книгата ще бъде толкова обсъждана? И защо след целия този успех не взе наградата за дебют на годината?

- Не съм се съмнявал в успеха на „РАЙ“, защото не съм подценявал хората. Подозирах, че книгата ще бъде обсъждана, заради Виктор - той е най-провокативен в романа, но ненормалното е, че тези които се изказват негативно за „РАЙ“ всъщност не обсъждат преживяването с книгата, а обсъждат мен.  Има хора в живота ми, които съжалявам, че съм срещнал и те тенденциозно пишат негативни мнения и лъжи. Приемам, че като автор на някакъв продукт - може и да не съм харесван, дори това е съвсем нормално – лицата на изкуството са променливи и много. Относно литературните конкурси в България и комисиите им, предпочитам да не ги обсъждам. Но със сигурност никога няма да участвам вече в подобни инициативи – интересуват ме хората, а не няколко човека, самообявили се за комисия, за да вземат някакъв хонорар заради ангажимента си към събитието. Факт е, че в света на изкуството в България още е пълно с комунисти, които по никакъв начин не биха допуснали да признаят роман като „РАЙ“, та какво остава да го наградят. Не се надпреварвам с никой писател в България, нямам никакви претенции за нищо – това, което е важно за мен е да защитавам проектите си и да давам без притеснение отношение, когато някой обижда моите читатели – особено, криейки се зад медия.

Преди известно време с Людмила Филипова пуснахте обща снимка в мрежата, с текст, който подсказва, че ще работите заедно. Имате ли такива планове?

- С Людмила Филипова много си допадаме - и като теми на разговор, и като характери. За момента няма да коментирам, какво може да очаквате от нас, но заедно или не,  ще има изненади и от двамата.

Какво се крие зад „Вратите“?

- Ако „РАЙ“ е била потресаваща и емоционална за някои, то „Вратите“ ще бъде нещо много по-стихийно като драматургия, персонажи и сюжетна линия – очаквайте персонажите от „РАЙ“, заедно с още нови лица. Историята ще направи неочакван завой, ще преобърне тотално света от „РАЙ“ и мистерията ще стане много по-дълбока и всеобхватна – ще се разбият още няколко табута – и не само човешки, но и от българската история. Зад „Вратите“ се крие сродната душа, която непрекъснато преследваме през животите.

Книгата „Страници от Рая. Дневниците.“ ще бъде представена на "Панаир на книгата" в НДК на 14 декември от 19 ч.

Вижте подробности за събитието ТУК!


Тази публикация се намира в Без категория

Коментари