Добре дошли в книжарница Хермес

0700 17 666
0

Столичният кмет Йорданка Фандъкова и президентът Георги Първанов бяха специални гости на премиерата на „Търсачът на минало открива света“

Публикувано на 25.10.2013 от adm коментари

 

На 24 октомври 2013 г. в град София се състоя премиерата на новата книга на проф. Николай Овчаров – „Търсачът на минало открива света“. В книжарница „Хеликон – Витоша“ се събраха много приятели, почитатели, колеги и студенти на археолога. Сред специалните гости бяха столичният кмет Йорданка Фандъкова, президентът Георги Първанов, председателят на Научния съвет на Националния археологически институт с музей към БАН – проф. Васил Николов, президентът на „Главболгарстрой“ АД – Симеон Пешов, актрисата Ернестина Шинова, режисьорът Андрей Слабаков и др.

 


С президента Георги Първанов

 

 

 

С актрисата Ернестина Шинова и режисьора Андрей Слабаков

  

 

 

 

 

 

 

 

След „Пътешествие из страни на орли и замъци“, „Търсачът на минало открива света“ е втората книга на Николай Овчаров, която „Хермес“ издава. В нея авторът описва пътешествията си из уникални обекти по целия свят. 

 

 

 

 

 

    Премиерата започна с встъпителни думи на Валентин Георгиев – директор на издателство „Хермес“. Той благодари на проф. Овчаров, на всички гости, уважили събитието, както и на любезните домакини от книжарница „Хеликон“. Горди сме, че един такъв учен, гражданин и археолог като проф. Овчаров е наш приятел и наш автор. Николай Овчаров не е обикновен турист, той е човек, който надниква над видимите неща навсякъде, където ходи. Искрено се надявам, че за вас ще бъде интересно да се запознаете с тази книга, допълни директорът на „Хермес“.

Проф. Овчаров и директорът на ИК „Хермес“ Валентин Георгиев

    

 

    След Георгиев думата беше дадена на автора. Той сподели с гостите как се е родила идеята за написване на пътеписа: В книгата исках да покажа места, които са трудни за посещение, например за половината от човечеството е невъзможно да отиде на Атон – говоря за женската част. От „Търсачът на минало открива света“ читателите могат да научат много любопитни подробности за нашия Зографски манастир там, както и за останалите манастири на свещената планина.
    За описаните в книгата експедиции професорът каза, че имат не само чисто научна стойност, но и са спомогнали за развитието на международните отношения на България с Централна Азия. Заедно с екипите, с които е пътувал да прави проучвания, той се е почувствал в голяма степен като част от посланиците ни по света, които „разнасят българския дух и българщината“. Овчаров сподели радостта си от това, че грешката на българската дипломация – да бъде закрито нашето посолство в Монголия – може да бъде поправена. Една от новините на вечерта беше, че в момента се водят преговори за изграждане на паметник в центъра на Улан Батор на братята св. св. Кирил и Методий.
    В заключение проф. Овчаров каза, че освен археологията, за него пътешествията са начин на живот: В момента, когато не правя археологически разкопки, се опитвам да пътешествам. Ако не в чужбина, то поне в България. Надявам се книгата да ви хареса и да я прочетете с удоволствие. Дано да съм допринесъл с нещо не само за вашия мироглед, но и за развитието на културния туризъм. Хората искат да видят новото и различното в културата на съседа. Благодаря за това, че дойдохте, и приятно четене!
    Вечерта завърши с автографи, приятни разговори и чаша хубаво червено вино.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова, президентът Георги Първанов и Андрей Слабаков бяха сред първите, които получиха автограф.

 


 


Тази публикация се намира в Събития в отминалите дни и беше тагната с софия, хермес, премиера, хеликон, Николай овчаров, Проф. Овчаров, Йорданка Фандъкова, Георги Първанов, Ернестина Шинова

5 Responses to Столичният кмет Йорданка Фандъкова и президентът Георги Първанов бяха специални гости на премиерата на „Търсачът на минало открива света“

Коментари