Добре дошли в книжарница Хермес

0700 17 666
0

Състоя се премиерата на „Камбаната“ в град София

Публикувано на 13.10.2016 от adm 0 коментара

Очаква ви едно значително произведение.

В литературата е важно да си единствен, а Недялко Славов

е избрал точно този път!

Калин Донков

 

На 12 октомври в книжарница „Хеликон“ - България се събраха едни от най-популарните съвременни български автори, много приятели и читатели на писателя Недялко Славов. Поводът беше премиерата на новия му роман - „Камбаната“, който само няколко дни след излизането си на пазара предизвика голям медиен и читателски интерес.

kambanata_sf_01

С премиерата на „Камбаната“ в град София беше даден стартът на Националното литературно турне на Недялко Славов, което ще премине през Пловдив, Бургас, Стара Зогора, Велико Търново и Русе.

Премиерата започна с встъпителни думи от управителя на „Хермес“ и редактор на „Камбаната“ - г-н Стойо Вартоломеев. Той благодари на любезните домакини от „Хеликон“ - България и сподели, че тази книжарница носи късмет на Недялко Славов, тъй като тук миналата година той беше номиниран за голямата литературна награда „Хеликон“, която спечели в края на 2015 за романа „432 херца“. Г-н Вартоломеев разказа и една история, която преди време големият аржентински писател Хорхе Букай посвети на екипа ни. Основна в нея е идеята, че книгите на автора са стрелите, около които издателят чертае кръгове. С всяка следваща книга кръговете стават повече и по-големи. Така се получи и с Недялко Славов, първият кръг начертахме през 2013 година с „Портрет на поета като млад“, а днес вече със знака на „Хермес“ има издадени общо 5 романа, които не спират да впечатляват читателската общност.

kambanata_sf_02

За „Камбаната“ г-н Вартоломеев беше категоричен, че е литературна плесница на целия ни преходен период. Време, в което се разрушават ценности, без да се създават нови.

След управителя на „Хермес“ думата беше дадена на големия български писател Калин Донков. Ето какво сподели той:

Камбаната“ е книга, която звънти от вътрешна освободеност, от полет на изразните средства, от гъвкавост на сюжетните линии. Образите са автентични и по своему неземни.

Освен на чисто художествените достойнства, Калин Донков обърна внимание и на социалния момент, който е изключително важен в романа.

Много глас е насъбрал Недялко Славов в „Камбаната“. Затова и ударът й е разтърсващ и звучен! Авторът е имал съзнанието, че пишейки романа рискува конфликт със сегашната обществена конюнктура, в този смисъл „Камбаната“ е литературна дързост.

В края на представянето си Донков заключи: Очаква ви едно значително произведение.

В литературата е важно да си единствен, а Недялко Славов е избрал точно този път.

kambanata_sf_02-2

Писателят Калин Донков говори за романа

Домакините от „Хеликон“ изненадаха автора с много емоционално обръщение, което завърши с думите, че много се надяват, подобно на останалите им клиенти, нашите политици да им зададат въпроса – „Ще ни препоръчате ли нещо за четене?“, за да им отговорят - „А вие ще ни дадете ли национален идеал, в който да вярваме?!“ След което да им предложат „Камбаната“.

След толкова много думи казани по повод новия му роман, дойде ред и на писателя Недялко Славов. Той благодари на „Хеликон“, на издателите си от „Хермес“, на Калин Донков, както и на всички, които дойдоха на събитието.

Вечерта завърши с автографи и приятни разговори.

kambanata_sf_03

С поета Росен Каранфилов

kambanata_sf_04

С писателя Емил Андреев

Следващите срещи с Недялко Славов в рамките на Националното литературно турне ще бъдат в Пловдив, Бургас и Стара Загора.

  • Пловдив – 18 октомври (вторник), 18,00 часа

Книжарница „Хермес“ – Централ

ул. „Княз Александър І“ 43

  • Бургас - 25 октомври – (вторник), 18,00 часа

Книжарница „Хеликон“

пл. "Тройката" №4

  • Стара Загора – 26 октомври (сряда), 18,00 часа

Книжарница „Хеликон“

ул. "Цар Симеон Велики" 100


Тази публикация се намира в Новини начална, Събития в отминалите дни и беше тагната с книга, роман, недялко славов, камбаната, Националното литературно турне

2 Responses to Състоя се премиерата на „Камбаната“ в град София

Коментари