Добре дошли в книжарница Хермес

0700 17 666
0

Състоя се премиерата на „Човек за споделяне“ в град Пловдив

Публикувано на 03.04.2013 от adm 0 коментара

На 2 април – Международния ден на детската книга, един от най-големите български поети и писатели – Георги Константинов, представи новата си книга – „Човек за споделяне“. Премиерата й постави началото на поредица от събития, които ще бъдат организирани в „Хермес“ – Централ през този месец.

Вечерта беше открита от директора на издателството – Валентин Георгиев. Той каза, че за „Хермес“ е удоволствие в този празничен ден наш гост да бъде Георги Константинов. Георгиев сподели, че за втора поредна година издателството се включва в „Походът на книгите“, който ще продължи до 23 април, когато е и Международният ден на книгата и авторското право. В този период посетителите на книжарница „Хермес“ ще имат възможността да присъстват на няколко интересни премиери. На 11 април ще бъде представена стихосбирката на Георги Ангелов „Ненамерени хроники“, а на 23 април Антон Баев ще представи книгата си „Дневник на Корабокрушенеца“.

„Човек за споделяне“ е петата книга на Георги Константинов, която излиза със знака на Издателска къща „Хермес“. В началото на пловдивската й премиера Валентин Георгиев сподели как се е стигнало до издаването й. Той каза, че и за миг не се е замислил дали да подкрепи този проект, защото прочетените разкази са му направили много силно впечатление. Според него „Човек за споделяне“ е по-различна от останалите творби на автора, станал известен не само с поезията си, но и с емблематичните си детски книги. В нея има неща, които правят книгата уникална, четивна, наситена с много информация и запомнящи се образи. Това се дължи не само на писателския талант на Георги Константинов, но и на възможността, която е имал, да посети различни места и да се срещне с много хора, сред които Михаил Шолохов, Юрий Гагарин, папа Йоан Павел ІІ, Ангела Меркел и други.

За да се потопят в атмосферата на „споменната проза“ на Константинов, гостите на премиерата имаха възможността да чуят част от нея. Актьорът Петър Тосков прочете един от най-силните разкази – „Между хапчето и ножа“.
След него думата беше дадена на Марин Кадиев, който по приятен и атрактивен начин запозна присъстващите с любопитни факти от биографията на автора и интересни истории от написаното в книгата.

 

След него дойде ред и на Георги Константинов. Той благодари на издателите си от „Хермес“ и на всички гости на премиерата. В началото Константинов даде отговор на един от интересните въпроси, вълнуващи читателите, а именно: защо е избрал заглавието „Човек за споделяне“ и какво толкова необикновено има в разказаните от него истории. В края на премиерата авторът прочете няколко стихотворения.
Вечерта завърши с традиционната за книжарница „Хермес“ – Централ томбола и много автографи.

Следващата среща на Георги Константинов с неговите почитатели ще бъде на 11 април 2013 г. в град София.


Тази публикация се намира в Събития в отминалите дни и беше тагната с хермес, премиера, Георги Константинов, Човек за споделяне, 2 април

Коментари