Добре дошли в книжарница Хермес

0700 17 666
0

Творческата вечер на Георги Божинов в „Перото“ беше празник на българската литература

Публикувано на 17.12.2015 от adm 0 коментара

Творческата вечер в чест на писателя Георги Божинов се превърна в истински празник на качествената българска литература. Литературен клуб „Перото“ се оказа тесен за десетките читатели и приятели на книгите на Божинов, които дойдоха, за да уважат отбелязването на 1 година от преиздаването на „Калуня-каля“ и излизането на „Караджата“. За доскоро забравения български класик говориха писатели, издатели, ценители на добрата литература и негови близки.Bojonov_peroto_01

Управителят на Издателска къща „Хермес“ Стойо Вартоломеев откри събитието. Той заяви, че ако има българска книга, която заслужава европейската награда за литература, то това е „Калуня-каля“, защото провокира към мир, любов и разбирателство. Той отбеляза, че романът значително е изпреварил времето си, защото едва сега съвременният читател има сетивата да оцени достойно посланията на хуманизма и човешките закони, вложени в книгата. Вартоломеев изрази радостта си от постигнатия 20 000-ден тираж на „Калуня-каля“, като благодари на всички писатели, журналисти и книжарски вериги, благодарение на които това е станало възможно.

Bojonov_peroto_02

След това думата взе откривателят на книгата Деян Енев. Според него „Калуня-каля“ е българската книга, която има всички качества да получи Нобелова награда, ако авторът й бе още сред нас. Писателят Енев сподели, че добротата се връща – неговият жест към Божинов го е направил по-разпознаваем за читателите, отколкото собствените му книги.

Директорът на НДК Мирослав Боршош благодари и на Издателска къща „Хермес“, затова че са направили „Калуня-каля“ не само най-продаваната, но и най-търсената книга. А с това тя вече е спечелила най-голямата награда – тази на читателите.

Bojonov_peroto_03

Валентин Караманчев и Георги Мишев разказаха своите спомени за Георги Божинов. Според Мишев само Божинов съперничи на Вазов по богатство на езика, а за повествованието вади елементи от съкровищницата на българина, от неговия изконен бит.

Bojonov_peroto_04

Дъщерята на Георги Божинов Милка Рускова сподели, че актьорът Руси Чанев е предотстъпил своята награда „Златно перо“ за изключителен принос към българската култура и изкуство на Георги Божинов. Рускова открехна завесата към най-съкровената и истинска страна на личността на писателя – тази от спомените й за нейния баща. Тя даде светлина и за живота на семейството преди изпадането на Божинов в немилост. Милка Рускова разказа за бохемския характер на баща си, за физическата му красота и вкуса му към хубавото. Обърна внимание на жаждата му за пътувания, книги и езици (владеел е 5), на свободния му дух и на стремежа му към истинското във всичко в живота. След което си спомни за наслояващата се с времето тъга в изражението му след събитията, отнели им всичко и съсипали семейството им. „Част от неговия духовен портрет сте всички вие, неговата публика, неговите читатели. Животът на неговото творчество. Онази невидима реалност, към която е строил своя мост, за да издигне "бели сарае с кула". Благодаря ви и поклон!“, заключи тя.

Bojonov_peroto_05

За финал издателят Стойо Вартоломеев подари паметния 20 000-ден екземпляр на „Калуня-каля“ на Национална Библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" заедно с дарение от 100 книги на български автори от ИК „Хермес“, предназначени за международния книгообмен. Деспина Попова, ръководител на направление "Комплектуване на фондовете", прие специалния екземпляр на книгата и увери, че той ще заеме своето достойно място сред редките и ценни книги на библиотеката. Уникални копия от книгата, маркирани с номера от 19 990 бяха подарени и на личностите със специални заслуги към романа и към литературата. Творческата вечер завърши с много разговори за Георги Божинов и неговото творчество на чаша вино.


Тази публикация се намира в Любопитно, Новини начална, Събития в отминалите дни и беше тагната с „Калуня-каля“, Георги Божинов, караджата

Коментари