Добре дошли в книжарница Хермес

0700 17 666
0

Творческа вечер на Владимир Зарев във Враца

Публикувано на 14.11.2017 от adm 0 коментара

ИЗДАТЕЛСКА КЪЩА „ХЕРМЕС“

ОБЩИНА ВРАЦА

КНИЖАРНИЦА „НОВА ГАЛЕРИЯ“

Имат удоволствието да Ви поканят на

ТВОРЧЕСКА ВЕЧЕР

на писателя ВЛАДИМИР ЗАРЕВ

във ВРАЦА

През октомври Владимир Зарев отбеляза своя 70-годишен юбилей в компанията на стотици приятели и почитатели. По време на събитието в София той получи почетен знак от президента на Република България, поздравителни адреси от Министерството на културата, Министерството на труда и социалната политика, Столична община, Съюз на българските писатели, Община Горна Малина и др.

Преди дни големият български писател беше удостоен и с държавна награда „Св. Паисий Хилендарски“, която му беше връчена от премиера Бойко Борисов на тържествена церемония в Министерски съвет.

Във връзка с годишнината и големия интерес към Владимир Зарев, Издателска къща „Хермес“ организира творчески вечери на писателя в Пловдив, Варна, Велико Търново и Видин, на които дойдоха много негови почитатели.

Специален гост на събитието във Видин, което се проведе в РБ „Михалаки Георгиев“, беше кметът на града – г-н Огнян Ценков. Той връчи на Владимир Зарев картина, изобразяваща крепостта „Баба Вида“ и поздравителен адрес с пожелание за здраве, благополучие и творческо дълголетие.

Във Видин писателят се срещна и с ученици от гимназия с изучаване на чужди езици „Йордан Радичков“.

Следващата среща с големия български писател ще се състои във Враца.

Заповядайте на 16 ноември (четвъртък) от 17,30 ч. в

Регионален исторически музей,

Враца, площад „Христо Ботев“, № 2

ZAREV flaer Vraca

По време на творческата вечер ще бъде представена и книгата „Владимир Зарев. Литературна анкета“ от проф. Николай Димитров.

За автора

Владимир Зарев е един от най-талантливите съвременни български писатели. Пише художествена проза на изключително високо равнище. Автор е на забележителни романи, сред които са трилогията „Битието“, „Изходът“, „Законът“, „Поп Богомил и съвършенството на страха“, „Хрътката“, „Хрътката срещу Хрътката“, „Светове“, „Лето 1850“, „Разруха“, „Орлов мост“ и др.

Повече от четири десетилетия романите на Зарев са своеобразен летопис на социалния и обществения живот от началото на ХХ век до наши дни. Тематичното разнообразие на неговото творчество отразява реалистично, но и проникновено аналитично, както исторически събития, така и актуални проблеми на нашата съвременност.

Всяка негова книга се радва на широк обществен отзвук и на голям читателски интерес.

Владимир Зарев е сред най-четените съвременни български автори в Столична библиотека. Той е призьор на Годишните награди „Писател на годината“ на библиотеката за 2014, 2015 и 2016 г.

По мотиви от „Битието“ е заснет култовият сериал „Дървото на живота“. Очаква се и игрален филм по мотиви от романа „Разруха“.

С книгите си Владимир Зарев е посланик на българската литература по света. Негови творби са превеждани в Германия, Австрия, Русия, САЩ, Чехия, Полша, Унгария, Румъния, Турция, Хърватия, Сърбия.

Авторитетният „Берлинер Цайтунг“ пише: „Владимир Зарев е българският Балзак!“. А вестник „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ оценява изключително високо „Разруха“: „Ние очаквахме големият роман на промяната да се появи в Полша, Унгария или Чехия, но той дойде от България“.

Като главен редактор на елитното списание за българска и световна литература „Съвременник“, той работи за отстояване и популяризиране на българската духовност. Владимир Зарев беше част и от експертното жури на проекта „Ръкописът“ на Българската национална телевизия, чрез който се даде шанс на млади и талантливи автори да развият потенциала си на писатели.

Владимир Зарев е носител на редица престижни награди, сред които Националната литературна награда „Иван Вазов“. През юли той беше отличен и с Националната литературна награда „Елин Пелин“. Тя се връчва веднъж на 10 години за цялостно творчество и принос в областта на белетристиката.

Владимир Зарев е носител и на държавна награда „Св. Паисий Хилендарски“.


Тази публикация се намира в Любопитно

Коментари