Добре дошли в книжарница Хермес

0700 17 666
0

Творческа вечер на Владимир Зарев в Пазарджик.

Публикувано на 11.01.2018 от adm 0 коментара

ИЗДАТЕЛСКА КЪЩА „ХЕРМЕС“

МЛАДЕЖКИ ДОМ - ПАЗАРДЖИК

Имат удоволствието да Ви поканят на

ТВОРЧЕСКА ВЕЧЕР

на писателя ВЛАДИМИР ЗАРЕВ

в ПАЗАРДЖИК

През октомври 2017 г. Владимир Зарев отбеляза своя 70-годишен юбилей в компанията на стотици приятели и почитатели. По време на събитието в София той получи почетен знак от президента на Република България, поздравителни адреси от Министерството на културата, Министерството на труда и социалната политика, Столична община, Съюз на българските писатели, Община Горна Малина и др.

В края на 2017 г. големият български писател беше удостоен и с държавна награда „Св. Паисий Хилендарски“, която му беше връчена от премиера Бойко Борисов на тържествена церемония в Министерски съвет.

Във връзка с годишнината и големия интерес към Владимир Зарев, Издателска къща „Хермес“ организира творчески вечери на писателя в Пловдив, Варна, Велико Търново, Видин и Враца, на които дойдоха много негови почитатели.

Следващата среща с големия български писател ще се състои в Пазарджик.

ZAREV flaer Pazardjik

Заповядайте на 17 януари (сряда) от 17,00 ч. в

Младежки дом - Пазарджик, Зала „Устрем“, ул. „Екзарх Йосиф“ №6

 

По време на творческата вечер ще бъде представена и книгата „Владимир Зарев. Литературна анкета“ от проф. Николай Димитров.

За автора

Владимир Зарев е един от най-талантливите съвременни български писатели. Пише художествена проза на изключително високо равнище. Автор е на забележителни романи, сред които са трилогията „Битието“, „Изходът“, „Законът“, „Поп Богомил и съвършенството на страха“, „Хрътката“, „Хрътката срещу Хрътката“, „Светове“, „Лето 1850“, „Разруха“, „Орлов мост“ и др.

Повече от четири десетилетия романите на Зарев са своеобразен летопис на социалния и обществения живот от началото на ХХ век до наши дни. Тематичното разнообразие на неговото творчество отразява реалистично, но и проникновено аналитично, както исторически събития, така и актуални проблеми на нашата съвременност.

Всяка негова книга се радва на широк обществен отзвук и на голям читателски интерес.

Владимир Зарев е сред най-четените съвременни български автори в Столична библиотека. Той е призьор на Годишните награди „Писател на годината“ на библиотеката за 2014, 2015 и 2016 г.

По мотиви от „Битието“ е заснет култовият сериал „Дървото на живота“. Очаква се и игрален филм по мотиви от романа „Разруха“.

С книгите си Владимир Зарев е посланик на българската литература по света. Негови творби са превеждани в Германия, Австрия, Русия, САЩ, Чехия, Полша, Унгария, Румъния, Турция, Хърватия, Сърбия.

Авторитетният „Берлинер Цайтунг“ пише: „Владимир Зарев е българският Балзак!“. А вестник „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ оценява изключително високо „Разруха“: „Ние очаквахме големият роман на промяната да се появи в Полша, Унгария или Чехия, но той дойде от България“.

Като главен редактор на елитното списание за българска и световна литература „Съвременник“, той работи за отстояване и популяризиране на българската духовност. Владимир Зарев беше част и от експертното жури на проекта „Ръкописът“ на Българската национална телевизия, чрез който се даде шанс на млади и талантливи автори да развият потенциала си на писатели.

Владимир Зарев е носител на редица престижни награди, сред които Националната литературна награда „Иван Вазов“. През юли той беше отличен и с Националната литературна награда „Елин Пелин“. Тя се връчва веднъж на 10 години за цялостно творчество и принос в областта на белетристиката.

Владимир Зарев е носител и на държавна награда „Св. Паисий Хилендарски“.

За "Владимир Зарев. Литературна анкета"

По думите на автора на анкетата – проф. Николай Димитров, интересът му към творчеството на Владимир Зарев възниква случайно от едно телевизионно предаване, в което писателят говори за книгата „Поп Богомил и съвършенството на страха“ (1998 г.). Впечатлен от казаното професорът прочита книгата, а в последствие и останалите произведения на автора. Запознава се с Владимир Зарев, а по-късно стават и приятели.

Миналата година благодарение на управителя на „Хермес“ – г-н Стойо Вартоломеев, се ражда идеята за тази книга. Литературната анкета с Владимир Зарев е плод на дългогодишни наблюдения и разговори на проф. Николай Димитров с писателя. Тя представя най-пълно и цялостно творческия му път. Анкетата проследява предисторията и написването на основните произведения на писателя – като се започне от първите му литературни текстове, през трилогията „Битието“, „Изходът“ и „Законът“, и се стигне до най-новия му роман „Орлов мост“.

Литературната анкета очертава не само творческия профил на писателя, но и неговата житейска съдба. В нея има 124 въпроса, на които Владимир Зарев отговаря изключително интересно и емоционално. Много впечатляващи са отговорите на биографичните въпроси. Прочитането им ни въвежда по един чисто художествен начин в интимния свят на автора, потапя ни в носталгията по детството му, свързано с два града - Видин и София. От книгата разбираме за дълбоката му любов и признателност към семейството, за нежността към майката и респекта и уважението към бащата. За важните уроци, които е научил.

От анкетата научаваме любопитни неща за приятелския кръг на Зарев, за неговите естетически и битови вкусове и предпочитания, за житейския опит и мъдрост.

Изключителен интерес представляват впечатленията му и кратките характеристики, които дава на писатели от своето поколение, както и на класици на българската литература като Димитър Димов, Димитър Талев, Емилиан Станев, Павел Вежинов.

Впечатляващи са философските прозрения на Зарев за божественото начало у човека, размислите му за свободата, властта и парите.

Смятам, че литературната анкета ще предизвика интерес не само сред професионалните литератори, но и сред най-широк кръг от неговите почитатели. Надявам се, вие също да сте от тях.


Тази публикация се намира в Без категория и беше тагната с Владимир Зарев, Лето 1850, разруха, светове, орлов мост, владимир зарев литературан анкета

Коментари