Добре дошли в книжарница Хермес

0700 17 666
0

Философията "Яжте мръсно" е доказан начин да се справите с корена на всички болести.

Публикувано на 11.04.2017 от adm коментари

На 20 април излиза бестселърът "Яжте мръсно!" от д-р Джош Акс.

 

Яжте мръсно

Философията „Яжте мръсно“ включва здравословен начин на хранене и живот, с който да преборите синдрома на чревната пропускливост – основната причина за множество разпространени болести.

Д-р Джош Акс – лицето на успеха на новата медицина

Без имеД-р Джош Акс в световноизвестната си клиника Еxodus

Д-р Джош Акс е световно уважаван специалист по функционална медицина, натуропатия и клинично хранене. През 2008 г. основава здравен център Exodus в родния си град Нашвил, Тенеси, който днес се нарежда сред най-големите частни практики по функционална медицина. Неговият сайт е сред десетте най-популярни сайта за здравословен начин на живот в света с месечно над 6 милиона посетители. Д-р Акс ежедневно споделя със своите последователи актуална информация за храненето, природните лекове и терапии, дава съвети за фитнес и рецепти за полезни ястия и домашно приготвени лекарства и козметика.

Освен работата с множество пациенти, д-р Акс пише статии и книги, участва в популярни телевизионни предавания, изнася лекции и провежда семинари. Със съпругата му – Челси, създават тренировъчната програма BurstFIT, станала известна като най-бързия и ефективен начин да се топят мазнини.

Здравето започва у дома

По време на следването си Джош Акс преминава през тежко изпитание, което се оказва преломен момент както в личния му живот, така и в кариерата. През 2004 г. майка му отново получава диагноза рак, като десет години преди това се е преборила с рака на гърдата след мастектомия и курсове химиотерапия. При повторната поява на заболяването младият специалист трябва да приложи на практика всичките си познания, а залогът е животът на майка му. Той й съставя хранителен режим за лечение на синдрома на чревната пропускливост и повишаване на имунитета. Оздравителният план се основава на чисти, непреработени храни и високоусвоими хранителни добавки – като пробиотици с почвени микроорганизми, куркума, медицински гъби, витамин D3 и етерично масло от тамян. Задължителни елементи са и практиките за намаляване на стреса, повечето сън и контактът с мръсотията в заобикалящата ни природа – градинарство, езда, разходки на открито. Четири месеца по-късно изследванията на Уинона Акс изумяват лекарите: показателите са в норма, а туморите са се свили значително. Предвижданите курсове химиотерапия и лъчетерапия така и не се назначават. Днес тя продължава да се радва на цветущо здраве и енергия, каквито по нейните думи не е изпитвала през целия си живот.

Axe 1Здрава и енергична, Уинона Акс се забавлява на сватбата на сина си

Случаят с майка му затвърждава увереността на д-р Акс, че истинските лекове не се намират по аптечните рафтове, а в природата, в необятния избор от плодове и зеленчуци, ядки и семена, билки, етерични масла, медицински гъби, органични вещества като мумийо и глина бентонит и много други. Историята на Уинона Акс става визитната картичка на лекарската практика на сина й, който само за няколко години се утвърждава като един от най-уважаваните консултанти по клинично и спортно хранене.

Консултантът на олимпийските медалисти

Днес хиляди хора се радват на оптимално здраве благодарение на изпитаните лечебни практики и ценни съвети на Джош Акс. Постиженията му в областта на спортното хранене и възстановяване привличат вниманието дори на треньорския екип на американския национален отбор по плуване. Той е поканен да участва в подготовката за Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. Невероятните резултати при възстановяването на Кълън Джоунс стават причина д-р Акс да поеме отговорната задача да изготвя менюто на целия отбор. Той се грижи специално за храненето и добрата състезателна форма на олимпийски медалисти като Майкъл Фелпс, Райън Локти, Питър Вандеркей и Миси Франклин.

axe 3

На Олимпиадата в Лондон 2012 г. с Райън Локти (вляво) и Майкъл Фелпс (вдясно)

Философията „Яжте мръсно“

Да ядете мръсно? Сигурно с погнуса потръпвате при мисълта за това. Не се тревожете – никой не очаква от вас да ядете боклук или пръст, или поне не буквално!

Философията „Яжте мръсно“ се основава на здравословен начин на хранене и живот, с който да се справите с болестите и да постигнете оптимално здраве и високи нива на енергия. Програмата предполага завръщане към природата и усвояването на някои забравени стари практики – като употреба на етерични масла и природни лекове. Тя изключва съвременни широко разпространени вредни навици като консумацията на високопреработени и ГМО продукти, употребата на лекарствени медикаменти и дезинфекциращи препарати. Цялостната програма има за цел да се справи с източника на повечето съвременни болести – синдрома на чревната пропускливост.

Чревната пропускливост – епидемията на ХХІ в.

Все повече специалисти подкрепят твърдението, че над 2/3 от населението страда от различна форма на чревна пропускливост, което прави вероятността вие или член на семейството ви да попада в това число огромна. Храносмилателният ни тракт е жизненоважна имунна бариера, която ежедневно влиза в контакт с хиляди микроорганизми и вторични продукти на храносмилането. Чревната лигавица има трудната задача да разграничи добрите микроорганизми от патогените, да ръководи усвояването на ценните вещества и да следи за взаимодействието между популацията от микроби и лигавичната имунна система. Освен това чревната лигавица има ролята да се бори с чужди тела и така извършва 70% от работата на имунната ни система. Всяко продължително нарушение на тези функции води не само до синдром на чревната пропускливост, но и до съпътстващи го сериозни стомашно-чревни заболявания – като колит, метаболитен синдром, хранителни непоносимости и алергии. Чревната пропускливост води и до тежки състояния, сред които: автоимунни заболявания (нарушения на щитовидната жлеза, множествена склероза, ревматоиден артрит), нарушения в чернодробните функции, хронична умора, тревожност и депресия.

Кое в наши дни предизвиква тази скрита епидемия? Всеки един от изредените по-долу фактори води до проблеми, но когато се комбинират няколко от тях, в червата ни се разразява истинска буря.

Влошеното качество на храната. Свръхконсумацията на храни, съдържащи рафинирана захар, на хибридни житни култури и други лишени от ценни вещества преработени и ГМО продукти, съсипва червата.

Ръстът на токсични вещества в околната среда. Токсичните вещества в околната среда, хранителните подобрители и консерванти и дори почистващите препарати за дома и козметичните продукти са довели до натрупването на опасен токсичен товар в телата ни, което влошава чревното здраве.

Високите нива на стрес. Емоционалното напрежение нанася реална вреда на червата и отслабва имунната система.

Войната срещу микробите. Заради пристрастеността ни към дезинфекцирането на ръцете и домовете ни, прилагането на широкоспектърни антибиотици при безобидни оплаквания и прекалената обработка на храната ние сме разрушили естествения си микробен баланс.

Прекомерната употреба на лекарства. Днес ненаркотичните аналгетици и други обезболяващи се приемат в рекордни количества, а антибиотиците се предписват по най-незначителни поводи. Всички тези синтетични медикаменти са навредили на червата ни, като са изложили на риск мукусната бариера, увредили са чревните власинки и са унищожили неизмеримо много добри бактерии.

Лесни и приятни начини да се храните „мръсно“

И все пак какво точно предполага „мръсното“ хранене и начин на живот. За да добиете по-ясна представа, ето няколко предложения:

Консумирайте ферментирали храни и храни, богати на пробиотици (кефир, кисело мляко и кисело зеле).

Ферментацията не просто консервира храните – тя ги прави по-лесни за усвояване от организма. В процеса на ферментация се образуват полезни вещества и пробиотици, които подхранват чревната лигавица и поддържат здравословния баланс на бактериите. При киселото зеле съдържанието на витамин С нараства 20 пъти в сравнение със същото количество прясно зеле. Ако са приготвени от сурово мляко от пасищни животни, киселото мляко и кефирът възстановяват и поддържат чревната микрофлора и подсилват имунитета. Причината много хора днес да имат непоносимост към лактозата (или алергия към млечните продукти) е, че пастьоризирането убива полезните пробиотици и ензими. Освен това животните получават големи дози хормони и антибиотици, които преминават в млякото им.

Приемайте суров мед и пчелен прашец.

Консумацията на суров мед и пчелен прашец значително намалява възпалението, подобрява имунната функция и укрепва черния дроб. Умерените дози постепенно ни имунизират по естествен път, като така организмът се адаптира към местната околна среда. Яжте мед местно производство целогодишно и когато настъпи сезонът на алергиите, вие вече ще сте се изложили на алергените по здравословен начин и ще има много по-малка вероятност имунната ви система да реагира бурно. Медът е и отличен източник на пребиотици, които подхранват добрите микроорганизми в червата.

Вземете си куче за домашен любимец.

При децата, в чийто дом има котка или куче, се наблюдават съответно 48% и 50% по-малко случаи на алергии. Животното има контакт с мръсотията и внася в къщата различни микроби. Детето бива изложено на тях в микродози, които с времето се натрупват и спомагат за заселването на добри микроорганизми в червата.

Плувайте в морето.

Вероятно сте чували или пък от личен опит знаете, че порязаното сякаш оздравява по-бързо в контакт с морска вода. Отчасти това се дължи на солта в нея, но заслуги имат и добрите микроби и бактериофаги в нея.

Излизайте често сред природата.

Дори само да стъпвате боси по земята, здравето ви може да се повлияе положително по няколко изненадващи начина. Когато се разхождате по тревата, пръстта или пясъка, стъпалата ви влизат в пряк контакт със земната повърхност и милиарди бактерии и други добри микроби. Връзката между кожата ни и земната повърхност може да спомогне за стабилизирането на вътрешната ни биоелектрическа среда, регулирайки нормалното функциониране на системите в организма. Това води до по-добър сън, повишена енергия и намаляване на възпаленията.

Буквално яжте мръсно.

Почвените микроорганизми помагат на растенията да се развиват, като ги защитават от болести и гъбични и бактериални инфекции. При хората почвените микроорганизми поддържат здравето на червата и регулират имунния отговор. В научната литература има над 800 изследвания, доказващи благотворното им влияние при алергии, астма, язвен колит, стомашно-чревни проблеми, хранителна малабсорбция, автоимунни и възпалителни заболявания, бактериални, гъбични и вирусни инфекции. Не пропускайте ползите и от употребата на глина бентонит и мумийо (шилажит).

 


Тази публикация се намира в Любопитно, Новини начална и беше тагната с яжте мръсно, джош акс

2 Responses to Философията "Яжте мръсно" е доказан начин да се справите с корена на всички болести.

Коментари