Добре дошли в книжарница Хермес

0700 17 666
0

6 цитата, които ще ви вдъхновят да напишете писмо за Коледа

Публикувано на 09.12.2018 от adm 0 коментара

„Зимата на нашите писма“ от испанската писателка Анхелес Доняте е една топла история за семейството, приятелството и любовта, която ни напомня, че заедно можем да постигнем чудеса. Романът е изпълнен с интересни цитати, препратки към различни писатели, афоризми, поезия... Почти във всеки абзац се превръща в извор на мъдрост и показва въздействието на думите. В духа на наближаващите празници, решихме да подберем 6 красиви цитата, които ще ви вдъхновят да напишете писмо до поне един любим човек.

Stastieto e chsha chai s teb

Алма разтвори книгата на предговора и се натъкна на изявление на Елизабет, съпругата на писателя: „Най-непосредственото писане е онова, което намираме в писмата“. По-нататък един от издателите му признаваше, че „В писмата си Брус Чатуин е неуверен в себе си, разкрива ни се по-раним, но и по-човечен“.
„Дали винаги, когато пишем писмо, е така?“, замисли се, докато прокарваше медените си очи по дървените греди, крепящи покрива на параклиса.

***
Щом ти харесва да пишеш, ако щè да надписваш коледни картички, пак те радва – вероятно си изпитвала нещо подобно. Пръстите не ти се подчиняват, следват перото. Препускат леко, а ти си просто зрител, който разчита следата, оставена от тях по хартията.
Това малко вълшебство, което отдавна не ме сполита, тази нощ се случи. Затова, както и да се казваш, където и да си, каквото и да правиш, бъди благословена. Благодаря ти, че ми позволи отново да изживея чудото.

***
Зимата идваше и му носеше два подаръка: писмо и книга. Държеше по един подарък във всяка ръка и се чудеше откъде да започне.

***
Едно тайнствено писмо бе прекъснало скучното му ежедневие. Който и да беше авторът, благодареше му.

***
Обикновени хора като Сара, Роза и като самата нея носеха отговорността епистоларният жанр да не отмре. Една стародавна практика, надживяла гонения и цензура... би била застрашена от смърт по вина на виртуалната комуникация?
Тези и още много въпроси си задаваше Алма, докато прибираше писмото в бледолилавия плик. „Искам да напиша писмо. И още днес ще го направя.

***
Независимо дали беше истина, че съдбата е поставила този довод на пътя й, или не, в ръцете си тя държеше писмо с дъх на лавандула, което я призоваваше да действа.

Вижте повече за книга на Анхелес Доняте тук.


Тази публикация се намира в Любопитно, Новини начална и беше тагната с хермес, издателство "Хермес", Издателска къща "Хермес", цитати, ИК Хермес, испаноезична литература, Коледа, вдъхновение, Зимата на нашите писма, Анхелес Доняте, испанска литература, писма, епистоларна литература, испански книги, испански писатели, испански автор, цитати от книги, епистоларен жанр, писмо за Коледа, коледни пожелания, вдъхновяващи цитати

Коментари