Добре дошли в книжарница Хермес

0700 17 666
0

За писането на писма и надеждата, която носят думите - интервю с Анхелес Доняте

Публикувано на 20.11.2018 от adm 0 коментара

Анхелес Доняте е испанска писателка и журналистка. Родена е в Барселона и е изучавала журналистика, а днес работи като мениджър комуникации за различни бизнес организации и в сферата на образованието. В свободното си време Доняте се занимава с доброволческа дейност, като обучава възрастни хора да четат и пишат. Първата й книга, преведена на български език е "Зимата на нашите писма".

Анхелес Доняте - писателка - автор на Зимата на нашите писма

Как се роди идеята за „Зимата на нашите писма“?
Пиша писма от дете. Баба ми живее в град на 300 км от Барселона и е глуха. Затова започнах да й пиша и все още продължавам да го правя. Изпращам й писма, картички, пожелания за Коледа... Всъщност това бяха първите ми писателски опити.
Един ден, докато чаках на опашка в пощата, се замислих какво би се случило с пощенските служители, ако всички ние спрем да си изпращаме писма. Институция, която е съществувала повече от 5000 години, е напът да изчезне. Тази идея ме вдъхнови да напиша книгата и да вплета още една тема в нея – за силата на малките жестове и солидарността.

А какво бихте посъветвали човек в позицията на Роза, който трябва да напише писмо, отлагано с години?
Напишете го! Нямам по-добър съвет. Не знаем какво ще последва, но при всички случаи ще е по-добре от нищо, от мълчанието, от бездействието. В крайна сметка съжаляваме само за нещата, които не сме направили, нали?

Всъщност в книгата освен писма, има и поеми, афоризми, цитати, препратки към различни автори и произведения и дори читателски клуб. Книгата прилича по-скоро на обяснение в любов към словото и писането. Търсехте ли този ефект?
Разкрихте ме! Наистина исках чрез романа да покажа обичта си към писането. Книги, писма, поеми, разкази за любов и болка, уморени стари творци, дебютиращи поети, домакини, които едва успяват да напишат едно изречение без правописни грешки... Думите не принадлежат на никого, те принадлежат на всички. А в основата е желанието да споделиш част от живота си чрез хартията и мастилото.

Stastieto e chsha chai s teb

Имате ли любимо място, където да пишете?
Всяко място с достатъчно светлина ми върши работа. Нямам конкретно предпочитано пространство, всичко зависи от задачите ми за деня. Понякога пиша в дневната вкъщи, друг път в библиотеката или в някой бар... Но стига да имам възможност, обичам да съм сред природата, когато творя.

А има ли някоя интересна история, свързана с писането или със срещите с читатели, която да ни разкажете?
Моите книги ме дариха с безброй прекрасни случки и запознанства с много хора от различни краища на света. Например, докато пишех за една чилийска неправителствена организация, разбрах, че в близката болница има младо момиче, болно от рак, което е поискало да му изпратят книгата ми „Зимата на нашите писма“ заедно с творби на Едгар Алън По и Исабел Алиенде. Бях в Чили по чиста случайност и реших да посетя момичето. Прекарахме цял следобед в разговори за литературата, за живота...
Друга много впечатляваща среща се случи по време на една от първите премиери на книгата. В края на събитието един мъж дойде да ме поздрави и ми каза, че е четвърто поколение пощальон. Сподели с мен, че единственото наследство, което ще получи от майка си, е прощално писмо, написано от баща му по време на Гражданската война, в навечерието на неговата екзекуция. Това писмо било едно от най-ценните притежания на семейството.
Нямаше да получа възможност за подобни специални срещи, ако не пишех книги.

Представете си, че трябва да напишете писмо в бутилка. Какво послание бихте оставили, знаейки, че един ден някой непознат може да го получи?
„Който и да си, където и да си, знай, че си обичан!“ Мисля, че няма по-важно послание от това.

Вижте повече за книгата на Анхелес Доняте тук.


Тази публикация се намира в Интервюта, Любопитно, Новини начална и беше тагната с хермес, книги, интервю, издателство "Хермес", Издателска къща "Хермес", художествена литература, съвременна художествена литература, съвременни автори, ИК Хермес, испаноезична литература, испански автори, коледни книги, съвременни писатели, Зимата на нашите писма, Анхелес Доняте, испанска литература, писма, епистоларна литература, испански книги

Коментари