Добре дошли в книжарница Хермес

0700 17 666
0

Българските писатели споделят какво е за тях 24 май – част трета

Публикувано на 23.05.2019 от adm 0 коментара

По повод Дни на българската книга 2019 г. поканихме българските автори на Издателска къща „Хермес“ да се включат в поредица от кратки интервюта в които да разкажат какво значение носи за тях Денят на българската писменост и култура. В първите две части на рубриката споделихме интервюта с Мирела Иванова, Емил Андреев, Недялко Славов и Камелия Кучер, а финалът поставяме с думите на Александър Чобанов, Александър Секулов и Владимир Зарев.

Александър Секулов: 24 май е празник на светлината, която идва от словото

A.Sekulov-portret

Александър Секулов е автор на романите „Колекционер на любовни изречения“, „Малката светица и портокалите“, „Гравьор на сънища“, „Островът“ и „Скитникът и синовете“. Издал е поетичните книги „Хроники и химни“, „Карти и географии“, „Възхитително и леко“, „Море на живите“. Драматург е на Драматичен театър – Пловдив, носител на награда „Аскеер“ за пиесата „Няма ток за електрическия стол“.

Какво е за вас празникът 24 май?

Празник на светлината, която идва от словото. То е единственото, с което човек се устремява към Бога.

Коя от Вашите книги Ви е най-скъпа и защо?

Обичам по съкровен начин всяка една от тях. И съм благодарен на всеки читател, който ги е открил.

Възвръща ли се според Вас интересът към българската книга? Бихте ли споделили коя книга от български автор Ви направи най-силно впечатление през последните години?

След бурния десетгодишен тропически разцвет на българската литература залозите се вдигнаха, настъпи издателско отрезвяване, промени се масовият читател, за писателите стана по-трудно, което е прекрасно за духа на литературата.

Има ли мисия писателят в съвременния свят?

Мисията на писателя е само една - как да срещне Човек с Бога и как да приеме Времето.

Александър Чобанов: Към добрата литература винаги е имало и ще има интерес

aleksandar-chobanov-e1449656798784

Pрез 2008 година Александър Чобанов издава сборник с разкази „Колекция 18“, който печели голямата награда „Южна пролет“ за дебют на годината. През 2011 г. излиза втората му книга „Летен следобед“. Междувременно, Чобанов работи като сценарист на телевизионните сериали: „Под прикритие“, „Четвърта власт“, „Дървото на живота“, „Дяволското гърло“. Автор е на романите "Хлапета", "Неотминало", "Квантова градина".

Какво е за вас празникът 24 май?

Празник на българската писменост. Празник, който ми напомня, че ние сме дали писменост на целия славянски свят.

Коя от Вашите книги Ви е най-скъпа и защо?

Трудно ми е да кажа. "Хлапета", "Неотминало", "Квантова градина". Всички са ми скъпи и с времето ми стават по-скъпи.

Възвръща ли се според Вас интересът към българската книга? Бихте ли споделили коя книга от български автор Ви направи най-силно впечатление през последните години?

Аз не съм съгласен с това деление на български и чужди автори. Към добрата литература винаги е имало и ще има интерес. И по-скоро българските писатели дължат на читателите интересни истории. "Боби Блажения и другия Американец" на Емил Андреев е книгата от български автор, която мога да откроя.

Има ли мисия писателят в съвременния свят?

Да! Да пази свободата, любовта и да търси границата между добро и зло!

Владимир Зарев: Мисията на писателя е чрез въображението си и чрез величието на Словото да превръща съществуването в битие, а битието в национална памет.

zarev

Владимир Зарев е автор на редица книги, сред които са романите: „Денят на нетърпението“, „Битието“, „Изходът“, „Законът“, „Хрътката“, „Хрътката срещу Хрътката“, „Лето 1850“, „Светове“, „Разруха“, „Поп Богомил и съвършенството на страха“, „Орлов мост“, „Чудовището“. Носител е на Националните литературни награди „Иван Вазов“ и „Елин Пелин“. През 2017 г. Зарев бе удостоен и с държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“, а през 2019 г. бе предложен за награждаване с орден „Стара Планина“ - първа степен за изключително големите му заслуги в областта на културата и изкуството.

Какво е за вас празникът 24 май?

За мен 24 май е най-истинският, най-българският, най-вълнуващият празник, който е в сърцето на всеки българин и не може да бъде повлиян от политическата конюктура.

Коя от Вашите книги Ви е най-скъпа и защо?

Книгите за писателя са като негови деца, трудно е да кажем кое от нашите деца ни е най-скъпо. И все пак ще спомена романа си „Чудовището“ защото е последен и все още го сънувам.

Възвръща ли се според Вас интересът към българската книга? Бихте ли споделили коя книга от български автор Ви направи най-силно впечатление през последните години?

Интересът към българската литература се възвръща боязливо, някак срамежливо и на пръсти. Ще отлича романа на Весела Ляхова „Бежанци“, защото той е една от най-хубавите книги в последните години, но беше забравен преди да бъде прочетен, беше заметен под килима.

Има ли мисия писателят в съвременния свят?

Във всяко историческо време писателят винаги е имал мисията чрез въображението си и чрез величието на Словото да превръща съществуването в битие, а битието в национална памет. Някои писатели, те са много малко, имат щастието да превръщат човешкото битие в световна памет.


Тази публикация се намира в Интервюта, Новини начална и беше тагната с интервю, Александър Секулов, Емил Андреев, Владимир Зарев, Александър Чобанов, мирела иванова, дни на българската книга, български автори, български писатели, български книги, българска проза, 24 май, Дни на българската книга 2019, Недялко Славов и Камелия Кучер

1 коментар по Българските писатели споделят какво е за тях 24 май – част трета

  • Добри Божилов

    24 май следва да се приравни на 3 март. Всъщност, ако нямаше 24 май, нямаше да има и 3 март...

    Posted on 08.12.2019 at 13:09

Коментари