Добре дошли в книжарница Хермес

0700 17 666
0

Сю Муркрофт разказва за "Само за ваканцията", писането и пътешествията

Публикувано на 10.07.2019 от adm 0 коментара

Сю Муркрофт пише съвременни художествени романи, в които читатели откриват летни или коледни истории, изпълнени с чувство за хумор, романтика и вълнение. Един чудесен пример за това е „Само за ваканцията“. Ето какво разказва писателката за работата по си книгата, писането и любовта си към пътешествията.

sue-moorcroft

Разкажете ни повече за себе си и писателския си път.
Научих се да пиша на петгодишна възраст и оттогава не съм спирала. Литературата беше любимият ми предмет в училище и започнах да пиша кратки разкази. Отне ми доста време да напредна, но през 1996 година мои истории бяха публикувани в едно списание. Писателските ми ангажименти продължиха, а след това от разкази и статии преминах към романи.
Родителите ми бяха военни, затова съм живяла на много места по света, но накрая реших да се устроя във Великобритания, където се развива и действието на част от книгите ми. Обичам да се връщам и в Малта, където съм израснала и намирам вдъхновение, когато пиша. Друго мое любимо място за творене е Умбрия, Италия, и разбира се – Франция, където реших да изпратя героите си от „Само за ваканцията“.

„Само за ваканцията“ е увлекателен и много забавен роман, фокусиран не само върху пътуванията и романтиката, но и върху взаимоотношенията в семейството. Откъде почерпихте вдъхновение за историята?
В конкретния случай вдъхновението дойде само. Една приятелка ми разказа за своята ваканция и след като направо се разплаках от смях, я помолих да „заема“ част от историята й. Имам предвид само основната идея, разбира се, не цялата книга – необвързана жена отива на почивка със семейството на сестра си, която се намира на кръстопът в живота си. И върху тази основа може да се изгради невероятен сюжет.

Samo za vakantsiyata_760

А ако книгата бъде филмирана, кои актьори бихте искали да изиграят главните роли?
Аз не гледам много филми, но може би за Ронан бих избрала Майкъл Фасбендър. За Лия обаче не знам. Представям си я като жена с дълга руса коса, необвързана, готина леля, добър приятел и забавна компания... Може би Джулия Робъртс :)

Занимавате се с писане от много години. Коя според вас е най-лошата и коя – най-хубавата страна на писателската кариера?
Най-неприятно е отхвърлянето. Дори когато имаш предварително сключен договор, издателят ти може да поиска сериозни промени по ръкописа. Отхвърлянето и критиката са част от живота на писателя, така че се старая да ги приемам и да се уча от тях, но неприятното чувство си остава.
А най-хубавото, разбира се, е успехът. Не говоря само за финансовите му измерения, но и самият факт, че творбите ми са достатъчно добри да бъдат публикувани, ми носи удовлетворение и ми доказва, че съм достатъчно добра в работата си.

А какъв съвет бихте дали на начинаещите писатели?
Никога не мога да се огранича само до един, затова ще споделя три съвета: бъдете упорити, учете постоянно и се интересувайте от информация както за писането, така и за издателския бранш.

Вижте повече за книгата тук.


Тази публикация се намира в Интервюта, Новини начална и беше тагната с роман, художествена литература, съвременна художествена литература, съвременни автори, романтични книги, романтика, романтична литература, съвременна литература, съвременни писателки, английска литература, английски писатели, пътешествия, любовни романи, Сю Муркрофт, Само за ваканцията, хумор

Коментари