Добре дошли в книжарница Хермес

0700 17 666
0

"Мартин Идън" – разказ за болното общество

Публикувано на 10.03.2020 от adm 0 коментара

martin-eden-hrm

Днес е на мода да се говори против технологиите – телефони, компютри, таблети. Вината за отчуждението между хората се приписва на тях, защото ни откъсват един от друг и пречат на истинското и задълбочено общуване.

Разбира се, всичко това би звучало много разумно и убедително, стига да нямаше романи като „Мартин Идън“ на Джек Лондон. Историята, написана преди преди повече от век, когато телефоните са служели само за разговори, а интернет все още е нямало, проследява пътя на главния герой – от пристанищните кръчми и случайни побоища до мястото му като най-желан и скъп гост на светски събирания.

 

 

Макар че разказите за хора, които целят да се издигнат в обществото, да не са нещо ново („Бел Ами“ на Мопасан все още се изучава в училищата), историята на Мартин Идън заема особено място, защото описва живота на човек, поставил на пиедестал красотата и любовта. Главният герой не е амбициозен и алчен – тъкмо обратното. На много места в романа е описано как харчи всичко, което има, как раздава и малкото си пари, защото за него те не са ценност. И именно това е неговата най-голяма грешка.

Ако парите бяха ценност за Мартин Идън, той ще да има своя хепи енд – да получи добра работа, да се ожени за любимото момиче и да намери своето място в обществото. Но как да иска да е част от това общество човек, който вниква в дълбочината на проблемите, който търси истината и не се страхува да отстоява убежденията си? Мартин Идън не признава университетски титли, за него са без значение банковите сметки, той не съди хората по това, което имат, а по това, което казват и начина, по който разсъждават. Висшето общество, което той смята за наистина висше, се оказва мираж. Разговорите за литература, музика и философия са повърхностни и ограничени, а за истинска работа се смята само тази, която носи финансова сигурност.

Разкъсан между своя нисък социален произход и елита, Мартин Идън изживява драмата на неразбрания интелектуалец, който е обречен да се скита сам в търсене на истината. Положил много труд и усилия да се впише сред изисканите хора, в края на романа той избира да избяга от тях. Превъзмогнал ограниченията на своя социален произход, за него е невъзможно да се върне там, откъдето е започнал. И тогава изходът се оказва само един...

Но докато стигне до него, Мартин Идън ни учи на търпение, постоянство и упование в собствените сили. Дава ни пример как да се работи и как да се живее, а и да не забравяме, че без любов и стремеж към истината, сме обречени просто да съществуваме.

Автор на текста: Марина Братанова, книжарница "Хермес" - Русе


Тази публикация се намира в Без категория, Ревюта и беше тагната с книга, ревю, книжно ревю, Мартин Идън, изд. My book, джек лондон

3 Responses to "Мартин Идън" – разказ за болното общество

 • Law Essay Help UK

  Thanks for providing me the great references regarding to the knowledge book and for providing the great book.

  Posted on 13.03.2020 at 12:16

 • Writingpapersucks

  WritingPaperSucks is the first uncensored paper writing review site on the Internet. I do my own research on different writing services, place some orders there and share my feedback with you. Unlike most of the fake paper review sites, I do actually go through all steps of order, read all Terms of Use and other policies and try to discover all hidden rocks most services have. It is your right to believe me or not, I do not claim 100% accuracy in my judgment. However, after reading my reviews you will be able to evaluate every writing service as critically, as possible and get custom discounts for my favourite writing services. So brace yourself and follow me in this journey! Welcome to Writingpapersucks!

  Posted on 20.03.2020 at 13:30

 • kinty
  kinty каза:

  Its exceptionally valuable, without read your article, it difficult to consider. Much obliged to you to such an extent

  Posted on 25.03.2020 at 8:37

Коментари